Liveaboard i Röda Havet

Liveaboard i Röda Havet och Egypten

Liveaboard i Röda Havet och Egypten

Dykresor med liveaboard i Röda havet och Egypten har nog alla dykare från Skandinavien och Europa hört talas om. Eftersom det är det närmaste vi har till tropisk dykning och vackra korallrev är det rätt naturligt. För många blir det den första upplevelsen med tropisk dykning. När jag ska dit första gången är frågan: Vilken tur ska jag välja och vad kan jag uppleva på en dykresa och liveaboard i Röda Havet?.

Eftersom tiden på året gör att dykplatserna varierar så erbjuds lite olika turer. Därför är det bra att känna till ett urval av de vanligaste rutterna som finns att välja på för din liveaboard i Egypten. Det finns fler turer också så det här är några av alla som erbjuds. Mer om dykplatserna hittar du längre ner efter de olika turerna. Även Sudan, Saudiarabien och Jordanien är röda havet men vi tar det separat.

Norra turen

DykmålDolphin House, Gubal, Ras Mohamed, Rosalie Möller, SS Thistlegorm, Abu Nuhas

På den här turen för din liveaboard upplever du en klassisk rutt i de norra delarna av Röda Havet. Du kommer att uppleva mängder av häftiga vrak. Du har också möjlighet att besöka ön Gubal samt en av världens mest kända dykplatser – Ras Mohamed på den yttersta spetsen av Sinaihalvön

North and Dahab

DykmålDolphin House, Tiran, Ras Mohamed, Rosalie Möller, SS Thistlegorm, Abu Nuhas

Den här turen är rätt lik den norra men istället för vackra Gubal så dyker du vid härliga Tiran. Turen erbjuder vrak i massor inklusive Thistlegorm och till det sköna  rev och dykning ända upp till Dahab. Blue Hole och Canyon ligger här och ganska goda chanser finns att få snorkla eller rent av dyka med delfiner.

North and Brothers

Dykmål: Brothers Islands, Gubal, Ras Mohamed, Rosalie Möller, SS Thistlegorm, Abu Nuhas

En underbar kombination av vrak och rev där du upplever de mest kända vraken inklusive SS Thistlegorm och vraken vid Abu Nuhas samt ett besök till magiska Brothers Islands. Ibland kan rutten också besöka Ras Mohamed.

Brothers, Daedalus och Elphinstone (BDE)

Dykmål: Abu Dabbab, Brothers Islands, Daedalus, Elphinstone, Wadi El Gemal

Det här är en magisk och klassisk liveaboardtur och som lockar många dykare varje år. Tre olika nationalparker ute till havs och som är svåra att nå från land med dagsturer även om Elphinstone får besök ibland. Platserna lämpar sig absolut bäst för liveaboarder och särskilt tidiga morgnar kan aktiviteten med stor fisk vara riklig och det är det du inte vill missa.
Det här är en tur som är känd för möten olika typer av hajar, till exempel kan du förhoppningsvis se tigerhaj, hammarhaj, årfenshaj, valhaj, silkeshaj, olika revhajar och ibland rent av den lite ovanliga rävhajen.

Daedalus, Rocky och Zabargad (DRZ)

DykmålDaedalusElphinstoneFury ShoalMarsa Shouna (Turtle Bay), Rocky Island / SS Maiden, Zabargad

Det här är en rutt som tyvärr inte görs så ofta. Eftersom den erbjuder förstklassiga revdyk och i en härlig kombination med chanserna att uppleva bra hajdyk vore det underbart med fler turer. Under den här turen kan du få se flera arter av haj. Tex hammarhaj, silkeshaj, revhajar, årfenshajmantor, sköldpaddor, dugonger, rockor och mycket mer.

Till de här platserna som alla ligger långt ut till havs kommer knappt några dagstursbåtar 
utom möjligen till Elphinstone vid enstaka tillfällen. För här är det optimalt att dyka tidiga morgnar precis när solstrålarna börjar värma och första ljuset når lite längre ner i djupet.

Det här är en perfekt liveaboard för dig som gillar teknisk dykning och lite djupare dyk.

Deep South

Dykmål: Abu Dabbab, Elphinstone, Fury Shoal, Marsa Shouna (Turtle Bay), Safaga, Salem Express, St Johns, Wadi El Gemal

Turen Deep South är mycket efterfrågad, just för att kunna utforska det sydligaste områdena i Egyptens Röda havet. Det här är rutt för dig som älskar vackra korallrev, bra sikt och i  kombination med hajar, mantor och delfiner. Dykplatserna här når du i stort sett bara med liveaboard och det är väldigt ovanligt att dagstursbåtar kommer ut till dykplatserna här för det är för avlägset.

 

Lite mer om de olika dykplatserna hittar du här.

Dolphin House

Dolphin House är ett hästskoformat rev som är lättdykt och som namnet antyder har platsen fått för att det är vanligt med just delfiner här som ofta leker och ger dig goda chanser att simma och interagera med dem. Du kan också få dem från båten. Reven erbjuder gott om fisk och här är ljuset ofta väldigt bra då det är rätt grunda dyk. Ett perfekt uppvärmningsdyk och som passar alla.

Gubal

Här finns det gott om garden eels och massor med fisk. Den typiska “rödahavs-känslan” med mycket ljus och ett pulserande rev med tusentals Anthias som stiger och sjunker från revet eftersom det känns som hela revet andas. Med sina guldskimrande kroppar ger de en fantastisk känsla av liv och rörelse. Ett skådespel väl värt att stanna upp och beskåda. Här hittar du också mycket annan fisk som är typiska för korallreven i Röda Havet, clownfiskar, papegojfisk, drakfiskar, fjärilsfisk, krokodilfisk och mycket annat. Vraket Ulysses hittar du här och är enkelt att dyka på eftersom det ligger på grunt vatten. Här finns även Bluff Point och en pråm som är lättdykt och intressant för nattdyk då du kan se bland annat gott om drakfisk och skorpionfiskar samt chans att se den vackra Spanish Dancer.

Ras Mohamed 

Ras Mohamed är en av världens kanske mest kända dykplatser- Ute vid sydspetesen av Sinaihalvön är detta en marin nationalpark och väggarna här är vidunderliga och störtar ner i djupet till flera tusen meter. Här ses ofta hajar av olika slag, och har du tur kan du få se tigerhaj, hammarhaj, valhaj, silkeshaj eller årfenshaj samt ofta olika revhajar. Ras Mohamed har något för alla dykare och här finns även rester från vraket Yolanda. Här upplever du också ett rikt fiskliv med drakfisk, snappers, fjärilsfiskar, kirurgfiskar, muränor och mycket annat.  

Rosalie Moller 

Rosalie Möller är ett systerfartyg till SS Thistlegorm. Hon ligger på cirka 30-50 meters djup vilket gör att hon endast är lämpad för mer erfarna dykare. Vraket är täckt med koraller och svampdjur och drar till sig stora mängder marint liv och här kan du se stim med glasfisk, drakfisk, tonfisk, barrakudor, nakensnäckor, anemoner, bläckfisk, fjärilsfisk, skorpionfisk och mycket annat.  

SS Thistlegorm

SS Thistlegorm är ett av världens absolut mest kända vrak och en av Röda Havets kanske mest besökta dykplatser. Idag är hon kännbart påverkad av dykturismen och inte lika vackert klädd i mjukkoraller och gorgonier som förr. Likväl en hon en helt fantastisk dykplats och full av historia. Hon är som ett museum för dykare vilar och samtidigt drar till sig massor med marint liv. Här kan du uppleva olika arter av kirurgfiskar, stim med glasfiskskorpionfiskar, drakfiskar, tonfisk och till och med delfiner och revhajar passerar ibland förbi här. Vraket ligger på cirka 14 – 32 meters djup. Hon är lastad med lastbilar, motorcyklar, stövlar, ammunition ett par tågvagnar och mycket mer. 

Abu Nuhas 

Abu Nuhas är nog ett olyckans rev eller lycka för oss dykare. Här vilar idag fyra vrak – Giannis D, Carnatic, Chrisoula K och Kimon M. Alla vrak är dykbara och djupen är mellan 4-35 meter.
Då vraken ligger nära varandra är det här ett självklart stopp en dag för att uppleva också det marina livet. Här är det lätt att penetrera vraken i valda delar och ett tacksamt objekt för UV-fotografer. Förutom fyra vrak finns här också gott om marint liv. Nakensnäckor, anemoner med clownfisk, kirurgfiskar, drakfisk,
skorpionfiskanthias, tonfisk, snappersgroupers och annat ses både på och i vraken och ute på revet. Har du tur kan du få simma med delfiner mellan dyken då de ofta ses passera förbi här 

Tiran Straits

Gordon, Woodhouse, Thomas och Jackson är fyra synliga rev uppe vid Tiran. De är kända för vackra koraller och massor med anthiasdrakfiskar, sköldpaddor, kirurgfiskar, clownfisk, snappers, bläckfisk och med lite tur kan olika hajar passera ute i det blå. Stingrockor, skorpionfiskstenfisk, krokodilfisk och andra bottenlevande arter är ganska vanliga här.    

Brothers Islands 

Två öar mitt ute i Röda havet som erbjuder otrolig väggdykning. Här är reven täckta med mjukkoraller, gorgonier och svampdjur. Likt två magneter ute i havet lockar de här öarna till sig mängder med fisk och marint liv. Här kan du uppleva stora mängder fisk men också stora arter såsom hammarhaj, årfenshaj, silkeshaj, revhajar, tigerhaj, valhaj. Till det mantor ses ofta segla förbi ute i det stora blå och med tur kan du även få se rävhajar här.

En av Egyptens kanske bästa dykplatser eftersom platsen alltid levererar bra dykning. Det finns också två vrak här; Aida som ligger ganska djupt på 28 – +60m samt vraket Numidia som ligger mellan knappt 10 meter och ner till över 80 meter. Hon var ett lastfartyg som nu ligger längs väggen vid Big Brother-muren. Båda vraken är täckta av mjuka och hårda koraller och olika svampdjur.

Abu Dabbab 

Reven Abu Dabbab ligger i närheten av Elphinstone i Marsa Allam-området och du kan komma hit med dagsturer men en liveaboard är att föredra. Här simmar du genom ett fantastiskt system av salar och canyons. Likt en labyrint eller en vandring genom ett enormt slott upplever du det ena undervattensrummet efter det andra. Här finns gott om mindre fiskar som söker skydd i det här revsystemet men ibland kan stingrockor, sköldpaddor, tonfisk, barrakudor och andra lite större fiskar dyka upp här. Det kan vara starka strömmar här särskilt på utsidan eller ovan revet. Gå in bland gångarna så är det betydligt lugnare.  

Daedalus

Daedalus är en litet rev som ligger rakt ut i havet cirka 80 km från kusten. Här hittar du några av de bästa dykplatserna som Egypten kan erbjuda och det är endast med liveaboard som du kan komma hit. Det är alltså ett självklart val för dig som vill uppleva det bästa.
Årfenshaj, rävhaj, valhaj, mantor, hammarhaj, tigerhaj, silkeshaj, olika revhajar och stim med örnrockor kan glida förbi både under, över och utanför dig så det är verkligen spännande dykning du kan uppleva här. På revet här finns också ett vrak, Zealot, ett lastat lastfartyg från slutet  av 1880-talet men det är bara för tekniska dykare med mycket erfarenhet av stora djup. Vraket börjar på cirka 75 meter och slutar inte förrän vid +110 meters djup.

Elphinstone

Revet Elphinstone är ytterligare en av de mer omtalade dykplatserna i Egypten. Det är inte för inte som det drar åt sig både stora mängder dykare på liveaboarder som stora fiskar.  En liveaboard är det självklara valet för att dyka här och särskilt som den ofta bästa och mesta aktiviteten sker tidigt på morgonen just när solens strålar börjar värma och nå lite djupare är det perfekt att göra det första dyket för dagen här.
Revet har olika platåer vid den norra spetsen och här kan du uppleva hammarhaj och revhajar och ibland till och med tigerhaj. Längre in på dyket är det ett strömdyk där du glider utmed det långsträckta revet och med tur ser du mantorårfenshajrevhajar, valhaj, sköldpaddor eller stim med tonfisk passera. Det kan vara rejält strömt här så det är viktigt att hålla koll på avvägningen.

Wadi El Gemal

Strax söder om Marsa Alam och norr om Ras Banas, ligger nationalparken Wadi El Gemal. Området är stort och täcker över 2100 kvadratkilometer och här finns rikligt med arter  av korall och stora mängder fisk. Här ute vid de små öarna är det gott om fåglar och längs med de mer kända reven som Shaab SharmHabili El Ghadeer och Shaab Marsa Alam kommer du få uppleva underbara rev med mängder med fisk och vackra korallträdgårdar.

Fury Shoal 

Det här revsystemet ligger långt söderut och är väl värt att besöka. Här finns vackra rev, grottliknande rev vid Claudio och Malahi, samt Shoab Maksour, så Fury Shoal erbjuder verkligen lite av allt. Väggdykning, hajar, delfiner, grunda eller djupa dyk med vackra korallträdgårdar grunt eller djupt vatten och massor av fisk. Här finns också stora stingrockor som kan ses här ofta nedgrävda i sanden.

Marsa Shouna (Turtle Bay) 

Det här är en plats som är populär också med dagstursbåtar då det ligger nära land. Här är det grunt och botten är beväxt med sjögräs. Området är vida känt i Röda Havet som ett av de absolut bästa att se stora sköldpaddor men också dugonger som betar i gräset. Dessa tröga och sävliga däggdjur är väldigt speciella och också väldigt populära att fotografera. Här kan du också uppleva och njuta av vackra korallträdgårdar, väggdykning, spännande revformationer och några grottliknande system med flera swim throughs och canyons 

Rocky Island / SS Maiden 

Det här är en dykares dröm, revet som omger Rocky Island är täckta av mjuk- och hårdkorall, svampdjur, gorgonier och massor med svartkorall. Strömmarna här i det friska vattnet ger gott om näring och här samlas också stora mängder med fisk. En av de mest spännande sakerna att se för tekniska dykare här är ett mycket vackert men djupt liggande vrak.  SS Maiden ligger här på en platå på cirka 80-110 meters djup. Platån och vraket sträcker sig ut mot revkanten och efter knappa 100 meter så faller väggen rakt ner i djupet. En magisk plats för dig som dyker tekniskt och kan nå dessa djup. Men Rocky Island är minst lika vackert att se även på grundare djup med sitt pulserande och levande marina liv. En drömdykplats under din liveaboard.  

Zabargad 

Zabargad är den största och sydligaste ön i Egyptiska Röda havet. Ön är en otrolig dykplats som erbjuder både väggdykning och grund dykning. Här upplever du så gott som alltid spektakulär sikt över de orörda korallträdgårdarna som finns där. Mängder med fisk i hela färgspektrumet och i olika storlekar ser du här men även stingrockor, tonfisk, sköldpaddor och passerande revhajar. En mycket vacker dykplats och som verkligen håller hög kvalitet på reven. 

Safaga 

Panorama Reef: – Det här är ett långt rev som fått ett passande namn ljust för sin panorama effekt och sina platåer, sluttningar och väggar. Här kan du få se stora pelagier såsom mantor, örnrockor, valhaj, svärdfisk, årfenshaj, hammarhaj, delfiner, revhajar och stora muränor som slingrar sig över reven. Även stim med tonfisk och barrakudor är frekvent förekommande.

Abu Kefan: – Det sydligaste revet här i Safaga är verkligen en vacker plats. Vackra korallformationer och ofta stora fiskar och ett rikt pelagiskt liv med ibland stim av hammarhajar. Ibland ser du också revhajarmantor, örnrockor, barrakudor, tonfisk, årfenshaj, valhaj och silkeshaj.  

Salem Express 

Vraket är en 100 meter lång passagerarfärja som på väg från Saudiarabien till Safaga kolliderade med revet och sjönk snabbt. Det här blir lätt en kontroversiell dykplats eftersom vraket Salem Express är en kyrkogård så därför är det inte alltid helt populärt att man dyker här. Botten här ligger på 29 meter och vraket är i ganska gott skick. Vraket har flera platser där det går att gå in. 

St. Johns 

Det här är ett revsystem med rev som Habili GaafarHabili Ali, Gotaa KibeeraGotaa Soghayara och St. Johns grottor och ligger riktigt långt söderut. Då området är en del av en nationalpark och ligger på en stor platå erbjuder St Johns varierad dykning. Här kan du uppleva drop-offs, fantastiska korallformationer, tunnlar, grottor, väggar, canyons finns att utforska. Det marina livet är rikt och här ses ofta hajar. Främst revhajar men också stingrockor en och annan större haj som hammarhaj, årfenshaj kan glida förbi här. Eftersom sikten också normalt sett är fantastiskt bra är St Johns ett mycket populärt inslag på den här liveaboardrutten. Ett måste att ha upplevt någon gång på någon liveaboard i Röda havet.

Det här är några av de vanligaste turerna för liveaboard i Röda Havet men det finns flera varianter på dessa och med olika namn eller där man tar valda delar av en tur och slår ihop med en annan. Ibland kan andra dykplatser ingå än de som är ovan här. Det gör att hitta rätt liveaboard i Röda havet kan vara lite djungel men du kan få bra hjälp om du kontaktar en bra dykresearrangör.

Hur gör jag för att boka?

Scuba Travel i Göteborg är duktiga på just liveaboard i Röda havet och Egypten. De har ett stort utbud också med egna avgångar och med många olika bra liveaboarder.
När du vill åka din liveaboard i Röda havet är det enklast att kontakta dem direkt för bra paketlösningar. Det gör du eftersom de också ordnar alla andra arrangemang runt omkring. De hjälper dig att komplettera din dykresa till Egypten och Röda Havet och som arrangör vet de också vilka turer som kan passa dig. Vissa turer är inte riktigt lämpade för nybörjare medan andra är enklare och erbjuder riktigt bra upplevelser.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn