Varför en liveaboard istället för landbaserat

Liveaboard istället för landbaserat på din dykresa

Liveaboard istället för landbaserat på din dykresa

Många som har börjat åka med liveaboarder älskar det så mycket så det finns nästan inga alternativ. Medan andra tar det mer ibland och vissa gillar det inte alls, smaken är som baken – delad. Det finns många fördelar med både liveaboarder och dykresorter. Det beror helt på vad du vill få ut av din resa om du väljer Liveaboard istället för landbaserat.

Så varför är liveaboarder så populära då? Fördelarna är många, liveaboarder finns i nästan alla världens stora dykdestinationer. I vissa är det riktigt svårt att komma till bra och varierad dykning utan att bo på båt. Att kunna nå olika dykplatser och nå platser som du inte kan komma till om du bor på land. Med det också komma till platser som inte lika många dykare kan uppleva. Platser med rikare marint liv och korallrev i ofta bättre kondition är en av de stora fördelarna med att bo ombord på en liveaboard när du åker på dykresa. Genom att besöka många olika platser över ett större område ökar du också chansen att få uppleva olika typer av dykning. Du får också se olika delar av en destination eller ett land och det brukar många se som ett mervärde på sin resa.

Många liveaboarder gör ofta ett besök till land någon eller flera gånger under din trip och du kan då på ett enkelt sätt få möta folk på olika platser, se olika platser och öka värdet på din upplevelse. Antal stopp och om man alls gör det beror helt och hållet på vilken destination du åker till, möjligheterna att gå i land, lokala restriktioner, längd på resan med mera.

All dykutrustning på ett ställe

En stor fördel med att bo på en liveaboard är att du har din dyktrustning på samma ställe hela tiden. Du slipper tänka på att ta isär eller sätta ihop den varje dag, packa ner i väskor osv. All utrustning finns upphängd eller nedpackad i din korg ombord på båten och många gånger behöver du inte ens tänka på det själv utan personalen gör det åt dig. Upplevelsen att komma upp efter ett dyk där du bara kliver ombord är suverän. Det enda du behöver göra i stort sett är att ta av dig dräkten själv. Sen serveras en varm choklad eller nybakad sockerkaka vilket är en fantastiskt känsla.

Ytterligare en fördel med att vara ute på havet är att du slipper sand. Sand har en förmåga att ta sig in i dräkter, regulatorer, kameror, boots, lampor med mera. Men eftersom du är på en båt så är detta inte samma problem som du oftast råkar ut för när du bor på land.

Fler dyk och bättre dyktillfällen

Ytterligare en anledning att vara på en liveaboard istället för landbaserat är att du alltid kan nå dykplatser som är skyddade. Om vädret är lite sämre så kan du ta dig till en plats en bit bort där kanske solen skiner eller ljuset är bättre. Om en dykplats är “full” dvs om andra båtar ligger där kan man alltid välja en plats en bit bort. Den platsen man tänkt sig först kan dykas lite senare när dagsbåtarna inte kan vara kvar längre. Detta är vanligt vid många vrak då tidiga morgnar eller senare på eftermiddagen då det ofta är tomt på dykplatsen men dagtid kan det finnas 40-60 dagstursbåtar på plats.

En liveaboard är ofta mer “kostnadseffektiv” då allt ingår och du många gånger har mer dykning inkluderat i ditt dykpaket. Ibland ingår upp till fem dyk per dag. Ibland även vin, öl och drinkar. På en liveaboard så du gör ofta inte av med några pengar direkt. Du slipper dessutom många gånger långa transporter till dykplatserna. Eftersom du gör ditt ytintervall mellan dyken och måste vara på land så passar man ofta på att flytta båten till nästa dykplats. Då kan du hoppa i direkt genom att vara ombord på en stor båt. Där har du tid och plats med gott om utrymme för att socialisera. Tid att ta hand om kamera, vila, koppla av eller äta istället för att sitta i en liten dagstursbåt och skumpa är också mycket bekvämare

Gemenskap och nya vänner

Gemenskapen som uppstår på en liveaboard är väldigt speciell. Många gånger kommer du träffa människor från andra delar av världen och kanske är det vänskap för livet. Du kommer få höra massor av historier och olika upplevelser om vad folk sett och gjort när de dykt. Snart kommer du också kunna berätta dina historier från dina dykäventyr. Alla ombord har samma intresse så det är lätt att oftast att komma i kontakt med varandra.

Om du åker på egen hand på dina dykresor så är utan tvekan en liveaboard ett superbra alternativ. Eftersom du delar hytt ombord så behöver du inte betala extra avgift för enkelrum. Något som du annars får göra på hotell och resorter. Hytterna som delas är alltid två enkelsängar eller våningssängar. Som nämts ovan så är det betydligt enklare att umgås med andra resenärer på en liveaboard än på en resort.

Om du står inför valet av en liveaboard istället för landbaserat boende så kontakta någon som verkligen kan detta. Scuba Travel i Göteborg är riktigt duktiga på just liveaboarder men har även resorter och annat att erbjuda över hela världen och de kommer kunna föreslå just vad som skulle passa dig baserat på vad du har för budget, när du vill åka och så vidare på din dykresa.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn