Vilka destinationer är bäst för liveaboarder

Bästa destinationerna för liveaboarder och dykresor

Bästa destinationerna för liveaboarder och dykresor?

Vilka är de bästa destinationerna för liveaboarder och dykresor? En väldigt svår fråga att svara på egentligen. Om du söker på nätet kommer du hitta listor med 10 bästa, 15 bästa destinationerna för liveaboarder och så vidare. Men det är som så mycket annat upp till tycke, smak, erfarenhet, vad du vill uppleva och mycket annat på en dykresa.

Liveaboarder finns i väldigt många länder idag och många platser är helt klart bäst för liveaboarder. Detta för att komma till de bästa dykplatserna. Många av de länder eller dykplatser som anses “bäst” har en sak gemensamt och det är att det ofta är ö-nationer eller öar i ett land som ligger avlägset och svårt att nå på en dagstur. Några av de länder och dykmål som oftast nämns som “bästa destinationerna för liveaboarder” och dykresor är:

 

Maldiverna

Ju längre ut på havet du kan komma  i Maldiverna desto mer orörda och spektakulära dykplatser kan du uppleva. Då vissa av de bästa dykplatserna ligger så långt från resortöar att du inte kan komma till dem annat än genom en liveaboard. Det är ofta också mycket prisvärt att vara på en liveaboard i Maldiverna jämfört med att vara på en resort. Under perioden februari – april är strömmarna starkare innan monsunen vänder och gör att sannolikheten att få se stora pelagiska fiskar ökar. Det är viktigt att känna till att flera av de liveaboardturer som går längre söderut kan vara rätta krävande. Du bör ha minst 100 loggade dyk för att åka med på dessa liveaboarder söderut. När hösten kommer för strömmarna mer plankton med sig och det gör att de stora planktonätarna, valhajar och mantor är lättare att upplevas och se som frekventa gäster längs vissa rev och putsarstationer.

 

Egypten

För att uppleva så mycket som möjligt i Röda Havet så är en liveaboard att föredra. Du kommer till många olika platser, kan få uppleva många olika typer av dykplatser. Du slipper dagstursbåtarna som ibland invaderar vissa dykplatser dagtid men som inte finns där tidiga morgnar eller senare på eftermiddagen. Om du vill dyka i marina reservaten, Brothers, Daedalus och Ephinstone är en liveaboard en självklarhet. De här dykplatserna ligger så långt ut från kusten att de är blir jobbiga att göra som en dagstur. Vill du uppleva dykningen allra längst söderut i Egypten på gränsen mot Sudan så är en liveaboard klart bäst. Det finns en del enklare dykresorter längre söderut men det tar tid att transportera sig och du kommer ändå att behöva åka långt till dykplatserna med dagstursbåtar. Du får mycket mera dykning på en liveaboard jämfört med att bo på en resort eller dyk camp.

 

Galapagos (Ecuador)

Galapagos dykning är vida omtalad och all dykning här är fantastisk men vill du komma till de allra mest spektakulära dykplatserna så är liveaboard det enda alternativet. Helt enkelt för att avstånden är väldigt stora och det inte finns många ställen som går att bo på. Galapagos är för många en drömdestination och det är ofta ansett som en av världens bästa dykmål i fall du vill se stora pelagiska fiskar och stimmen med hammarhaj är legendariska. 

 

Indonesien

Det land som anses ha världens bästa dykning, framförallt vad gäller koraller, makrodykning och mångfald. Dykningen är väldigt varierande och många gånger spektakulär men det gäller att komma till rätt platser beroende på vad du vill uppleva. Vissa ställen erbjuder nästan bara muckdiving och små spektakulära djurarter medan andra bjuder på fantastiska rev och andra på stor fisk eller stora stim. Att få in allt på en resort är svårt även om det går men med en liveaboard kan du få uppleva det mesta och få tillgång till den här fantastiska destinationens otroliga dykning.

Indonesien är ett mycket stort land och är svårt att få grepp om så det är därför klart att rekommendera att ta hjälp av en bra och erfaren dykresebyrå som kan det här landet när man ska välja en liveaboard i den här enorma ö-nationen. Komodo, Raja Ampat, Ambon i Moluckerna, Alor, Misool och Bandahavet är några av de mest kända för liveaboarder och bästa destinationerna för liveaboarder.

 

Bahamas

Eftersom Bahamas också är en ö-nation så blir det naturligt att det lämpar sig för liveaboarder. För dig som gillar hajar är det här kanske världens bästa dykplats för att få maximal interaktion och närhet med dessa fantastiska fiskar.  Mest känt är troligen tiger beach som endast kan nås med  liveaboard men det finns många platser där hajar ofta ses. För att få variation eller för att komma till de bästa dykplatserna i Bahamas så är det liveaboard för din dykresa som gäller.

 

Kuba

Dykningen på Kuba är ganska medioker till största delen eller så är den helt fantastisk och erbjuder karibiens bäst bevarade korallrev. I en liten del i en skyddad skärgård, Drottningens trädgårdar, ligger en fantastisk dykdestination som du bara kan komma till med liveaboard. Korallerna är orörda och det marina livet är rikt. Här simmar ännu hajar och stora groupers i stor omfattning och som på andra ställen i Kuba och Karibien är nästan helt utfiskade. Kuba ska absolut upplevas med en liveaboard och det är hit till Drottningens trädgårdar du ska åka.

 

Cocos Island (Costa Rica)

En liten klippö drygt 32-36 timmars båtfärd utanför Costa Ricas kust drar till sig stora mängder stor fisk och hit kommer du av förklarliga skäl inte kunna resa till med en vanlig dagsutfärd. Det är liveaboard som gäller som enda alternativ. Dessutom är det förbjudet att gå i land även om korta besök med rangers normalt kan ordnas. Få ställen i världen idag kan erbjuda så mycket stor fisk och haj som just Cocos Island och så koncentrerat till en liten yta.

 

Filippinerna

Nästan alla dykplatser nås direkt från resorter. För dig som vill ha olika typer av dykning och upplevelser så är en liveaboard ett alterntiv. Det går att resa och göra så kallad island hopping om du inte vill ha liveaboard. Det är klokt att ta hjälp av en dykresebyrå då eftersom det finns så många alternativ och möjliga kombinationer. Vill du undvika att behöva packa upp och nermed jämna mellanrum så är en liveaboard rätt lösning. De vanligaste rutterna är Centrala Visayas, Apo Reef med Coron eller Tubbataha Reefs. Även kombinationen Romblon, Verde Island och Ticao med dykning i norra Visayas och Södra Luzon.

Tubbataha Reefs är endast tillgängligt med liveaboard. Reven ligger mycket avlägset och är endast dykbart under ett fåtal månader per år. Dykningen är sagolik och det är väl värt att ta sig hit ut alla de timmar det tar att komma hit med båt. 

 

Sudan

Sudan i Röda Havet erbjuder fantastisk dykning och här är valet att åka liveaboard rätt enkelt. Det finns inga dykresorter helt enkelt. Hajar, gott om fisk, bra sikt och fantastiska rev gör det här till ett mycket efterfrågat dykmål. Antalet liveaboarder som säkert kan åka hit och erbjuda bra dykning är starkt begränsat.

 

Palau

En liten ö-nation några timmars flyg öster om Filippinerna mitt ute i Stilla havet. Det säger sig nästan själv att här är det liveaboard som gäller för bästa upplevelse och störst variation. Stor fisk, grottor, klara vatten har gjort Palau till ett av de mest omtalade och populära resmålen i världen för dykare. Dagsturer når många av dykplatserna men  minst lika många måste du ut med en av de liveaboarder som finns här.

 

Socorro / Guadalupe / Sea of Cortez (Mexiko)

Mexiko erbjuder fantastisk dykning men då är det i huvudsak karibien och Cozumel man pratat om tidigare. De senaste åren har nya destinationer blivit allt mer populära och tagit över i stort sett totalt. Socorro långt ut i Stilla Havet erbjuder dykning med stora fiskar, världens största mantor, hajar av olika slag, delfiner och mycket annat i klara vatten. Guadalupe är känt för vithajar som lockar till sig mängder med dykare som vill prova att sitta i buren. De här resorna går att genomföra också för icke-dykare.

Mexikos eget magiska innanhav Sea of Cortez som erbjuder stora mängder haj, valar och mycket annat. Säsongerna här är väldigt avgörande för vart du kan åka och vad du kan få se. De fåtal bra liveaboarder som finns här anpassar sina turer efter säsong helt naturligt. Man åker dit det är bäst och möjligt att åka till de olika platserna.

 

Fiji

En liten önation mitt ute i Stilla Havet med stor variation av dykning. Fiji kallas ofta för världens mjukkorallshuvudstad. Fantastiska rev med färger som sträcker sig över hela färgskalan. Ett rikt marint liv, ofta stor fisk och vissa platser är kända för att ha gott om haj. Minst lika stor upplevelser är öarna och människorna så åk inte hit bara för en liveaboard utan se till att stanna och uppleva landet och olika delar också. Det kommer ge minnen för livet, Bula!

 

Papua Nya Guinea

PNG är ett väldigt stort land uppdelat av många olika öar. Också enorma bergskedjor som bryter sönder landet och gör det svårt att ta sig fram annat än med flyg eller båt. Ett litet antal dykresorter finns i landet och alla är bra men för att uppleva ett större område, få mer dykning och variation och chans att träffa folk ute på öar med mera så är en liveaboard helt klart att föredra. Antalet liveaboarder är idag starkt begränsat och de som kör här har alla lång erfarenhet av dykning i dessa vatten. Besöken på land ger lika mycket som dykningen så missa inte att boka landprogram också om du ändå är här.

 

Solomon Islands

En ö-nation som inte har många turister per år. Här finns väldigt bra och varierande dykning men det krävs en liveaboard för att få uppleva också livet på land och den vackra övärlden. Besök på öar ger minst lika mycket som dykningen och människorna ute på öarna ger intryck för livet. Här finns resorter men det är endast ett fåtal som är riktigt bra. Liveaboarderna här ger ett otroligt mervärde med upp til fem dyk per dag ombord. Solomon Islands eller Salomonöarna är riktigt spännande och annorlunda.

 

Thailand

En gång i tiden den mest populära destinationen för skandinaviska dykare. Här finns idag en uppsjö av liveaboarder och i mycket olika standards. Det är öarna utanför kusten som är attraktiva och omtalade som dykmål. Men då dagstursbåtarna också kan komma hit är det ofta rätt trångt. Tidiga morgnar och sena eftermiddagar blir det lugnare och dykningen här är vida omtalad. Vill du ha en bra liveaboard med bra mat, bra standard är det värt att lägga lite mer pengar på kvalitet.

 

Myanmar

För närvarande igen ett stängt land men landet har annars börjat öppna för turism. Merguiarkipelagen har fina koraller och ibland också stor fisk, sköldpaddor mm. Det är lite stökigt att ta sig in i landet med speciella regler och visum. När du väl kommit hit så är dykningen helt ok. Antalet liveaboarder som har riktiga tillstånd att erbjuda dykning här är starkt begränsat. Vissa kör hit i alla fall och chansar på att inte bli kollade.

 

Stora Barriärrevet (Australien)

Världens största korallrev och nog det mest kända i världen. Ju längre ut du kan komma från kusten desto finare koraller, desto större variation och desto fler och större fiskar har du möjlighet att se. Dagstursbåtarna är varierande, säkerhetstänket är stort men ändå kan en båt med upp till 300 gäster ibland glömma bort någon. En liveaboard har kraftigt reducerat antal gäster och du kommer långt ut och slipper kaskader av turister. Antalet liveaborder är idag rätt litet mot tidigare år då dagsturerna genererar mer pengar men också sämre upplevelser. 

 

Belize

Världens näst största korallrev som sträcker sig ända upp till Mexiko. Här i Belize är det dock färre dykare och finare dykplatser. De yttre avlägsna reven nås endast av ett fåtal resorter som ligger ute på någon av öarna. För att få se de fina reven här och uppleva bäst sikt så är liveaboard ett rätt självklart alternativ. Det är också mycket prisvärt då Belize är ett dyrt land att vara och leva i annars. Belize är känt för valhajar under säsong.

 

Cayman Islands

Straxt söder om Kuba ligger Cayman Islands, mest känt för skatteplanerare och jetset liv kanske men här finns bra dykning. En liveaboard är en självklarhet här för att få varierad dykning och att få ner prisbilden. Cayman Islands är ganska dyrt men en liveaboard gör det mycket mer prisvärt. En vecka med all inclusive där du får se delar av landet och de olika öarna kan vara klart njutbart. Hajar, väggdykning och vrak är lite av det du kan få se här.

 

Turks & Caicos

Världens vackraste stränder brukar man säga om Turks and Caicos men det är tyvärr rätt dyrt och ofta omständligt att ta sig till. Här finns dock ofta valar under säsong och enda sättet att få komma ut och snorkla med dessa havets jättar är genom en liveaboard. Ibland utgår liveaboarderna från Dominikanska republiken för att sen segla hit då det är lättare att ta sig till Dominikanska. Dykningen är mer medioker även om det ibland ses haj men det är valturerna här som är riktigt speciella.

Andra alternativ

Det finns fler länder och destinationer med liveaboarder men det här är nog de mest omtalade. Vilket, vilka som är bäst överlåter jag åt varje enskild person att själv besluta om och uppleva. 

 

För att hitta bra eller de bästa destinationerna för liveaboarder och få tillgång till specialerbjudanden till alla dessa destinationer så är det bäst att kontakta en bra resebyrå som är duktiga på och kan erbjuda flera liveaboarder och har koll på vilka som är bra och när de har platser osv. 

Båtarna kanske inte går alla tider på året, det marina livet kanske inte är lika bra alla tider på året. Liveaboarden du vill åka med kanske är full men de kan ha bra alternativ eller ha egna platser bokade. Scuba Travel i Göteborg är riktigt duktiga på liveaboarder och dykresor och de har även uppdateringar direkt på deras hemsida med var det finns liveaboarder. Men det kan finnas mer än vad de har där så kontakta dem så kommer du få hjälp.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn