Dykning och liveaboard i Papua Nya Guinea

Dykning i Papua Nya Guinea med liveaboard

Dykning och liveaboard i Papua Nya Guinea

För dig som söker ett verklig äventyr med många olika intryck inte bara från under ytan är en liveaboard till PNG något för dig. Dykning i Papua Nya Guinea är mer än bara en dykresa.  PNG är ett land med en miljon olika resor och mycket mer än bara dykresor. Dykningen här är många gånger magiskt bra men jag tycker du ska lägga i alla fall några dagar på land också. Människorna här kommer att ge dig intryck och möten som du knappt kan få på många andra ställen.

För att kunna åka på en dykresa till Papua Nya Guinea kommer du behöva en del planering. Bästa sättet och förklaringar på olika upplägg får du genom Scuba Travel i Göteborg.  Du kommer behöva flera biljetter. Två olika internationella biljetter och sen även inrikes. Du kan komma till PNG via Bali, Singapore, Cebu, Manila, Hongkong, Solomonöarna, Fiji eller Australien. Men det är viktigt att veta att flygen inte går från och till respektive ställe, förutom Australien, mer än en eller ett par gånger i veckan.

Ett fantastiskt sätt att också få se flera ställen på en och samma resa. Var inte rädd för att till exempel åka via Singapore dit och via Hongkong tillbaka. Du får en mer berikad resa på det sättet.

Liveaboard eller bo på land

Att bo på land är enkelt och dykningen är generellt mycket bra oavsett vilken del av det här stora landet du är i. En liveaboard med dykning i Papua Nya Guinea kommer dock att ge dig otroligt mycket mer. Det är ett av världens kanske bästa länder för dykning med just liveaboard.

Efter att blivit nekad boarding i Amsterdam på grund av ett överbokat flygplan så lyckas jag att flyga till Brisbane istället för till Singapore och sen komma ikapp resten av gruppen i Port Moresby i PNG. Jag var dock nära att inte få med mig bagaget som glömdes i Europa men det stod på flygplatsen sen när jag kom fram till Papua. Fantastiskt att bagage kan flyga snabbare än vad vi människor kan göra.

En natt i Port Moresby och sen inrikesflyg

Efter en natt på ett fantastiskt hotell med världens kanske häftigaste utsikt ut över Jacksons internationella flygplats i Port Moresby, några sköna timmar med avkoppling vid poolen, god mat, bra nattsömn och riktigt bra frukost är vi på väg.
Vi flyger vidare inrikes från Port Moresby  till muck diving paradiset Milne bay i östra PNG. Här finns inte bara muck diving utan också oerhört vackra rev och strömdyk med gott om hajar. Här finns också en del vrak så det är en salig blandning alltså av bra dykning.

Vår liveaboard är en av väldigt få liveaboarder i det här stora landet. Det känns lite märkligt med tanke på den fantastiska dykningen men Papua Nya Guinea är ett land som inte så många besöker. Båten är ganska liten men familjär. Vi trivs ombord under hela veckan och njuter av väldigt god mat. Dessutom såklart skön dykning och några spännande och roliga möten med folk från några av byarna vi passerar under veckan.

PNG har inget direkt vägnät. För att ta sig fram i det här stora och väldigt bergiga landet är det flyg som gäller. Det finns dessutom väldigt få tvärförbindelser så Port Moresby är en flygplats som man lätt kommer känna till utan och innan.
Det kan också bli en del övernattningar här om du vill se flera ställen. Ytterligare en anledning att välja en liveaboard för att få så mycket variation det går utan att behöva flyga så mycket alltså.

Dykning

Dykningen är välorganiserad och mycket noggrann och detaljerad.  Genomgångarna är nog bland de bästa jag någonsin upplevt. Säkerheten tullas inte på och de små dykbåtarna som tar oss till och från dykplatserna är snabba och med duktiga förare. Vi dyker på fantastiska rev med koraller som knappt hittas någon annanstans. De flesta är hårda koraller men en hel del mjukkoraller också. Jag minns ett dyk då vi kämpat oss igenom stark ström och sen kommer till ett hörn där strömmen vänder. Här tar strömmen oss ut längs en vägg och det är ett femtiotal hammarhajar som väntar på oss.  En syn man drömmer om.

Muckdivingens vagga och en upplevelse jag aldrig glömmer.

Vi gör några fantastiska dyk vid platser som går till dykhistorien som muckdivingens vagga. Dinah´s beach och Lauadi och även Michelles…… WOW!!! Vi dyker i små vikar som är grunda och långsluttande. De har botten som består av vulkansand eller lera. De formligen kryllar av nakensnäckor, skorpionfiskar, ghostpipe fish, frogfish, sjöhästar, pipe fish, wasp fish, star gazers, märkliga räkor och krabbor, plattmaskar och under nattdyken ser vi flera epaulettehajar. Walking sharks eller bamboo shark som de ofta kallas är märkliga djur. Då de knappt simmar utan snarare vandrar eller krälar över botten i jakt på kräftdjur, mollusker och småfisk.

Ett av dyken är bland det märkligaste dyk jag gjort då vi ligger på bara sex meters djup och jag fotograferar en ornate ghost pipe fish. Sikten är makalös och ljuset är magiskt på eftermiddagen och jag ser ända in till stranden. Helt plötsligt känner jag att ljuset skiftar och ger mig en märklig känsla av att inte vara ensam. Jag tittar upp och mellan mig och stranden på kanske tre meters djup simmar två vikvalar och skrubbar sina väldiga kroppar och magar mot den skrovliga korall och sandbottnen. Mycket surrealistiskt och en upplevelse jag hoppas jag aldrig glömmer. Dykning i Papua Nya Guinea kan verkligen överraska.

Mantadyk

En dag åker vi lite längre bort för att dyka med manta. Mitt ute i havet på cirka 12 meters djup ligger en stor stenbumling cirka åtta meter i diameter. Just här har det av någon anledning blivit en putsarstation. När vi går ner så ligger vi på en vit sandbotten och det finns lite fisk att titta på och jag hittar några ghost pipe fish. När jag tittar upp så ser jag den första mantan glida in likt ett ufo över klippan. Därefter följer en timme med intensiv action av mantor och vi kommer upp med sedvanligt fåniga leenden efter ännu en otrolig upplevelse.

Mandarinfisk

Den otroligt vackra mandarinfisken är för många en dröm att få se. Vi gjorde ett skymningsdyk vid en av byarna här och det blev nästan fånigt efter ett tag. Det var så många “mandariner” att vi knappt visste var vi skulle titta. Jag gissar grovt på 250-300 stycken i den här lilla högen av korallrester och död korall. De var dessutom inte särskilt skygga utan simmade fritt många gånger.

Veckan är slut

Vår liveaboardvecka är slut. Vi far tillbaka till stan och det är dags att flyga hem. En lång resa väntar och det blir en natt till i Port Moresby. Vi njuter av en sushibuffét och badar i poolen. En skön avkoppling efter en veckas dykning med fyra till fem dyk per dag. Vill du uppleva ett magiskt land med otroligt bra dykning och en spännande kultur är en dykresa till PNG ett måste. Att det är lite trixigt att ta sig dit och långa flygningar gör inte så mycket för det du har med dig hem i bagaget i form av bilder och minnen är väl värt det.

Men boka med en bra arrangör. Det är Scuba Travel i Göteborg som gäller om du vill boka dykning i Papua Nya Guinea och åka på en liveaboard. De har varit där flera gånger och vet hur det fungerar. Det är inte värt att försöka sig på att få till det pussel det ofta blir när man åker på en dykresa dit. Jag åker gärna tillbaka, det finns så mycket att uppleva och se. Inte bara under ytan men i framtiden ska mina dykresor till Papua Nya Guinea innehålla minst halva tiden också på land.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn