Dykning och liveaboard i Palau

Dykning och Liveaboard i Palau

Dykning och Liveaboard i Palau – en magisk dykresa

Att resa för dykning och en Liveaboard i Palau är en väldigt speciell dykresa. För att komma till det här lilla öriket behöver du dubbla flygbiljetter. Först måste du flyga till sydostasien till någon av de hubbar som kan ta dig vidare till Palau. Det går att flyga via Usa, Hawaii med ett eller flera stopp  beroende på veckodag till Palau. Det kommer dock att ta dig en mindre evighet men kan vara ett kul alternativ om du vill stanna några dagar och se Hawaii eller Mikronesien.

Jag väljer att börja med att flyga till Filippinernas huvudstad Manila. Det som förr var en ganska gräslig stad har idag blivit en världsmetropol men gigantiska gallerior, stora lyxiga hotell och mycket shopping. Kontrasterna finns fortfarande och det finns områden man nog inte ska besöka som turist. Det finns områden här som är oerhört fattiga och direkt slum. Men det går att få en otroligt trevlig upplevelse i Manila numera. Manila är värt ett par dagars stopover helt klart. Du kan också starta med några dagars dykning här i till exempel Anilao.

För att hitta de optimala flyglösningar är det smartaste att kontakta Scuba Travel i Göteborg som är duktiga på att ordna dykresor och liveaboarder i Palau med flyg och alla övernattningar. De har bra lösningar och vet vad som är tekniskt möjligt.

Stopover i Manila och sen vidare

Jag stannar två nätter i Manila på min resa till Palau. Det är rätt skönt, dels för att få mer upplevelser av min semester, dels för att säkra upp eventuella förseningar av flyg eller bagage. Dels för att sova några timmar och komma ikapp med tidsomställningen. Då det är dubbla biljetter för att komma till dykning och min liveaboard i Palau så måste jag vara säker att inte missa nästa flyg. Missar du det får jag köpa nya biljetter. Det är ingen kul historia ärligt talat.

Vi går ombord på vårt flyg på kvällen från Manila och flyger till Palau. Vi har valt att åka med non-stopflyget som går ett par dagar i veckan. Annars får man flyga över Guam och det är lite stökigare med amerikanskt visum som behövs. Vi hoppade över det den här gången. Nackdelen blev att vi fick extra nätter i Palau men det är ok. Vi får ju chansen att se lite mer.

Hämtade på flygplatsen och skjutsade till hotellet.

Det går inga taxis på Palau så som tur var hade vi fått hjälp i förväg att boka en transfer. De stod med skyltar när vi kom fram och vi visade våra vouchers så de kunde se att det var vi. En stund senare är vi vid vårt hotell och här kommer vi att tillbringa ett par dagar och bar koppla av, äta och sova och ge oss in på lite enkel sightseeing.

När det väl är dags för att åka till liveaboarden är vi mer än redo. Dyksuget har hunnit krypa inpå oss rejält sen vi lämnade Skandinavien och nu var det dags. Vi blir hämtade av personal från vår liveaboard och de tar oss till båten. Här blir det en välkomstdrink och en kort genomgång och sen får vi embarkera vår hytt som ska bli vårt hem under den kommande veckan.

Vi tuffar ut från hamnen ett par timmar senare när alla kommit ombord. Det är en salig blandning av dykare från olika delar av världen. Många är från Usa såklart och jag förstår att många vill hit. Dykning och liveaboard i Palau är verkligen fantastisk och i jämförelse med dykning i Karibien så är det klart att amerikanarna älskar Palau.

Hajar, hajar, hajar

Vi börjar med att dyka vid ett vacker rev där det är ganska strömt. Vi blir släppta där det är cirka 10 meter djupt och vi går ner och sen följer vi revet ut till en vägg där vi droppar ned en bit. Revet sjuder av marint liv. Stim med tonfiskar och barrakudor men också snappers och fjärilsfiskar och massor av anthias. Under oss simmar en hel del hajar och det verkar inte ta slut. Revhajarna har verkligen kontroll på allt här och det är haj mest överallt. Dock mest vitspetsad revhaj och efter en stund är de inte så intressant. Det är “för många” om det ens är möjligt.

Men det är inte bara haj, vi ser ett par örnrockor formationsflyga förbi oss och flera sköldpaddor. Mängder med fisk av alla tänkbara sorter fyller revet och vi hittar massor av vackra plattmaskar och nakensnäckor. Hårstjärnor och svampdjur färgar och formar revet och det är ett dyk med ren och skär njutning.

Palau är idag världens största skyddade marina område. Ett område som är större än Sverige är helt skyddat från fiske och det har blivit en fristad för marint liv. Det gör att vi kommer att se många arter av haj under veckan som kommer. De har ett verkligen ett paradis här i Palau.

Peleliu

Under veckan som kommer blir det dykning på fantastiska platser. Otroligt bra för det marina livet som är rent storslaget. Dels också ur ett historiskt perspektiv. Vi går ner en dag till Peleliu. Här stod ett långdraget slag under andra världskriget som gick under namnet operation Stalemate II.  Det var ett långt utdraget utmattningskrig mellan 15 september och 27 november 1944.  Det brukar ofta nämnas som ett av de bittraste slagen under hela kriget på grund av det stora antalet dödade. Peleliu hade inte heller särskilt stor strategisk betydelse så kriget här var starkt ifrågasatt.

Här får vi gå iland och vi får se en hel del lämningar från kriget. Grottor, lavetter och till och med en del vapen finns kvar här. De har nästan blivit ett med naturen genom åren. Det är ändå med stor respekt vi går här även om fascinationen är stor. Vi dyker också vid Orange reef här och det är gott om krigsmateriel här. Hjälmar, patroner, en del vapen och rester från landningsbåtar bland annat. Här dyker vi också vid Peleliu express – precis som det låter ett strömdyk där revkrokarna får jobba. Mängder med fisk och sköldpaddor och fantastiska koraller. Ett dyk som kräver en del erfarenhet eller vana vid strömdykning.

Mer haj och stor fisk vid blue corner

Dykning från en liveaboard i Palau utan att ha besökt Blue corner är ingen dykresa på riktigt. Vid den här platsen går det alltid att dyka men du bör ha en del erfarenhet av dykning när tidvattnet går. Det är rejält strömt och det är revkrok som gäller här. Dykningen sker från knappt tio meters djup ned till +30. När tidvattnet går in mot revet här för det med sig stora mängder klart men ändå näringsrikt vatten. Här är det action som gör blue corner i Palau till en av världens mest omtalade dykplatser.

Här hookar vi fast och hänger i revkrokarna i en dryg timme och upplever gigantiska stim med barrakudor och tonfisk. Vi ser grå revhaj, vitspetsad revhaj i mängder och silvertips. Vi har tur och får också se en grupp med hammarhaj, en tigerhaj på avstånd och havets verkliga bjässe, valhajen kommer förbi ett par vändor.  Här ser vi också under våra dyk marlin och flera mantor. Det gäller att ha lite tur men här vid Blue corner kan du till och med få uppleva valar, delfiner, segelfisk och andra stora djur inklusive tjurhaj, årfenshaj och till och med rävhaj.

Strömt

Blue corner är strömt som sjutton när det drar på och strömmen kan ändras när som helst, uppåt, åt sidan, mot- eller medström eller nedåt. Det gäller att vara med och det är därför revkrokar används här men all action som sker här är fantastisk. Det var för övrigt på Palau som revkroken uppfanns.

Under veckan ser vi mycket stor fisk men vi dyker också vid några av vraken som finns här. Det marina livet har tagit över alla vrak genom åren och vraken är ganska rena på detaljer. Japan bad efter kriget om tillstånd att få ta hem delar av vraken av respekt för familjer och även för att kunna återanvända material. Det gör att vraken är mest skal men det är ändå spännande dykning och det marina livet har dragit nytta av de här konstgjorda reven.

Idag frodas gorgonier, svampdjur, mjuka och hårda koraller här och tillsammans med all fisk ger det fantastiska upplevelser. Snappers, stora groupers, napoleonfisk, bumphead parrotfish och skölpaddor ses ofta. Till den mängder av mindre arter och olika ryggradslösa djur. En gnutta respekt för alla förlorade liv tycker jag man ska ha när man dyker på vraken här men tyvärr plockas det än idag delar av vraken och material här.

Maneter, Rock Islands och lite långa transporter

Ett självklart stopp under veckan blir Rock Islands. En grupp med mellan 250-300, öar beroende på vem som räknar, som ligger mellan huvudön och Koror och Peleliu. De här grönklädda kalkstensklipporna sticker upp ur havet som en grön mosaik ur det blå havet och är ett verkligt signaturmärke för Palau. En av de cirka 70 små marina sjöar som bildats här är känd för att ha en stor mängd maneter. Här kan du snorkla och uppleva hundratusentals maneter som är helt instängda på Eil Malk Island. Ett verkligt annorlunda upplevelser och nej maneterna bränns inte i den här så kallade jelly fish lake.

Det går att dyka från land här på Palau och många av dykplatserna är detsamma som med liveaboarder men självklart går det att nå långt fler dykplatser när du är på en liveabord. En sak som stört mig lite under veckan är de långa turer vi gör med småbåtarna från liveaboarden.

Ibland ligger vi still vid en bra plats för båten men istället för att åka till nästa dykplats så åker vi med följebåtarna upp till ibland 45 minuter innan vi kommer till dykplatsen. Det gjorde att antalet dyk gick ner till ibland bara tre dyk per dag. Det kan ha att göra med marinparksregler att den stora båten inte får ankra hur som helst men det var ett litet hack i mosaiken så att säga. Annars var det hela en helt fantastisk upplevelse ombord med väldigt bra service och dykning.

Veckan är slut, dags att summera

Vår dykning och liveaboard här i Palau är slut. Vi äter frukost ombord och samlar ihop oss för att ta oss mot flygplatsen. Det har varit en helt fantastisk dykresa med otroligt bra dykning. Gillar du att fotografera är det ett paradis här. Möjligheterna till bra bilder i de klara blå vattnet här är fantastiska.

För dig som vill uppleva Palau och resa hit ska du absolut boka med en duktig liveaboardoperatör som är bra på att arrangera dykresor och kompletta dykpaket med bra safaris och upplägg. Scuba Travel i Göteborg ordnar detta och har stor erfarenhet och bred kompetens om dykning. Inte bara till Palau utan till liveaboarder till andra platser i Mikronesien. Dykresor till Yap, Truk Lagoon och Guam men också över hela världen. De hjälper dig till världens bästa dykning varav dykning och liveaboard i Palau är en av många toppdestinationer.

När jag sitter på flygplatsen så ska de andra åka hem. Själv ska jag flyga till Yap och dyka med mantor. Men det är ett annat äventyr och Yap går att göra som en helt separat dykresa. Palau är även utmärkt för att kombinera med en dykresa eller liveaboard i Filippinerna.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn