Dykresor Bahamas med Liveaboard

Dykresor Bahamas med liveaboard och dykning med hajar

Dykresor till Bahamas med liveaboard och dykning med fokus på stora hajar

Om du vill uppleva världens bästa dykning med hajar ska du åka på dykresor till Bahamas med en liveaboard. Det finns nog ingen plats i världen som kan konkurrera i intensitet och närkontakt som Bahamas och Tiger Beach kan göra. Här upplever du stora och många hajar direkt inpå kroppen. Många och långa dyk under optimala betingelser. Det här är kanske inte en vanlig dykresa utan mer ett dykäventyr och en natur- och safariupplevelse.

Dykning i Bahamas, flyg till Usa

För att kunna åka på den här typen av dykresor till Bahamas med liveaboard för att uppleva just Tiger beach ska du i regel flyga till Usa först. Det låter kanske märkligt att inte åka till Bahamas där dykningen är men så är det. Du flyger först till Florida där du måste ha minst en natt på plats men jag rekommenderar två. Bagaget vill du vara säker på att det kommer fram och blir du försenad eller får flyget inställt så kommer det att bli problem. Så två nätter i Florida är mitt tips och där har du hur mycket som helst att upptäcka. Inte minst god mat!

Det finns “vanliga” liveaboarder också som kör mer traditionell dykning i Bahamas. Då flyger du dit direkt och sen är du ute på din liveaboard. Du kommer troligen se en hel del haj men inte lika intensiv och mäktig som vid just Tiger beach. Dykningen kan dock vara mycket bra även på andra platser i Bahamas. Även de här liveaboarderna brukar dyka någon dag vid Tiger beach i flera av deras program.

Färd över natten och nästa morgon tigerhajar

När du sen ska till Bahamas kommer du att gå ombord på eftermiddagen och du ordnar upp din hytt inför de kommande dagarna. Senare framåt tidig kväll så sätter båten av och du kryssar till Bahamas där det blir registrering att du är i landet och sen är det dags för första dyket.

Dykningen vid Tiger beach är mycket speciell och inte alls som vanlig dykning. Det är nästan uteslutande på grunt vatten med ett djup av knappt tio meter. Där har du vit sandbotten och du sitter på knä mest hela dyket. I och med att dyken är så grunda så blir dyken ofta väldigt långa. I princip har du open deck diving. Det vill säga du kan dyka när helst du vill förutsatt att maxantalet dykare som båten och dykledarna tillåter samtidigt inte överstigs. Det gör att du kommer kunna dyka väldigt mycket på en vecka.

När det är dags för ditt första dyk vid Tiger beach kommer du undra vad du håller på med. Det kommer vara fullt med hajar direkt vid båten och det gäller mest att inte landa på dem. Så fort du kommer i vattnet så flyttar de på sig och du simmar snabbt ned till botten och sätter dig.

Hajar i mängder

Du kommer att bli tilldelad en plats av dykledaren och sen är det bara att vänta eller börja fotografera. Du kommer att vara omringad av hajar av olika arter. De vanligaste är karibisk revhaj, citronhaj, silkeshaj och sköterskehaj. De är alla fantastiska djur och de kommer simma mitt ibland dig och din dykgrupp. Ibland så nära att du får flytta på dem med händerna eller vänta på att de rent av kommer och lägger sig i knäna på dig. Precis som stora hundar eller andra sällskapsdjur och du kommer snabbt upptäcka att alla rykten om de här djuren är gravt överdrivna.

De är alla fantastiska fotoobjekt men det är oftast inte därför du åker hit. Det är för att se och uppleva tigerhaj. När tigerhajarna kommer så brukar det nästan kännas i kroppen och det går som en elektrisk puls genom hela gruppen. De andra hajarna är stora, mellan två till tre och halv meter i regel. I regel brukar de kännas små i jämförelse med tigerhajar. De här väldiga fiskarna är i regel fyra – fem och en halv meter och massiva som en mindre bil.  Det är nu det blir spännande.

Tigherhaj

Dykgenomgångarna brukar vara väldigt noggranna vad gäller säkerhet och hur du ska och får bete dig under ytan. Just tigerhajarna är väldigt duktiga på att smyga sig på nära dykare men så länge de känner att du vet var de är kommer de mest bara glida omkring och sniffa efter något ätbart. Kommer de för nära är det du som får flytta på dig men de kan lätt komma upp i knät på dig.  Fantastiska och oerhört adrenalinframkallande upplevelser men som kommer ge dig mer och mer känsla av att det här faktiskt är snälla timida fiskar.

Efter några dagar så brukar man i regel prova lite annan dykning men där tigerhajar ofta ses. Lite mer koraller och annan fisk men likväl gott om haj ger en helt annan känsla och ett annat sätt att agera med de här väldiga fiskarna. I regel brukar de flesta vilja åka tillbaka rätt fort och njuta av skådespelet vid sandbottnarna. Ibland dyker också stingrockor upp och till det ganska mycket mindre fiskar som vill ta del av chumningen.

Det är inte ovanligt med fyra till fem tigerhajar samtidigt under ett dyk. Ibland kan det bli så många som 15 men det är inte så vanligt. Bahamas har valt att skydda de här stora områdena och allt fiske är förbjudet. Det gör att det går lätt att uppleva de härliga och friska reven här och de här topprovdjuren.

Stor hammarhaj på besök

Har du tur så kan också den stora hammarhajen komma på besök. En normalt väldigt skygg och försiktig haj men som regelbundet besöker vattnen här kring Grand Bahama och Tiger beach. När den dyker upp så stannar det mest upp. Oftast simmar de lite i bakgrunden men när de väl bestämt sig att delta i aktiviteterna så flyttar alla andra hajar på sig. Det här är en enormt stor haj när de är fullvuxna. Med sin väldiga ryggfena kan en fullvuxen hane bli nära två meter hög och upp emot sex meter lång.

Men det är skygga djur och om de kommer nära är det en bonus. Det händer dock förhållandevis ofta och brukar skapa mycket prat ombord och mycket glädje. Det är få förunnat att se de här väldiga hajarna på så nära håll som du kan göra här på dykresor till Bahamas med liveaboard. Har du ytterligare tur kan du få se den stora tjurhajen som ibland visar upp sig. Det brukar dock hålla sig i bakgrunden men bara vetskapen att tjurhaj finns där brukar kittla lite extra.

Stor hammarhaj kan du också se vid Bimini under delar av året. Flera liveaboarder kör dit också.

Nattdyk

Även nattdyk här vid Tiger beach brukar erbjudas och det brukar bli väldigt spännande och många väljer att avstå. Är du trygg i dig själv och ni är några stycken som kan hjälpa varandra att hålla koll runtomkring så är det ändå en fantastisk upplevelse. Att se de här stora hajarna under ett nattdyk är rent magiskt. Och tro mig de vet att du finns där innan du vet att de är i närheten.

För dig som söker intensiv hajaction, gillar att fotografera och söker världens bästa dykning med hajar så är det dykresor till Bahamas med liveaboard som gäller. Boka din dykresa till Bahamas med Scuba Travel i Göteborg. De har arrangerat dykresor hit i många många års tid och har stor erfarenhet av dykresor hit. Ofta har de med någon erfaren marinbiolog eller professionell fotograf på sina gruppresor och som kan lära dig mycket mer om dykning med hajar och hur du kan utveckla dig som fotograf.

Hemresa och tänk på att det kan vara svårt att få platser

Det kan vara svårt att få tag i platser på en liveaboard för att göra en sån här resa. Dykresor och liveaboarder till Tiger beach i Bahamas är oerhört populära. Det är få båtar som erbjuder den här upplevelsen och det är ofta fullbokat upp till ett par år i förväg minst. Därför är det bra att boka med en arrangör som känner till vad som gäller och när det kan finnas platser.

När det väl är dags att kryssa tillbaka mot Florida så åker du på eftermiddagen och nästa morgon vaknar du upp i marinan. Där äter du frukost och tullar och går in i landet igen för att sen ta dig till ditt hotell för en sista natt innan du flyger hem. Kanske har du en förlängning på resan som väntar och nya äventyr.  Dykresor med en liveaboard till Bahamas är inte för dig som inte gillar hajar. Det är mycket speciellt men också väldigt beroendeframkallande. Många dykare försöker resa till Bahamas år efter år efter år.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn