Dykresor med liveaboard i Indonesien

Dykresor med Liveaboard i Indonesien

Dykresor med liveaboard i Indonesien

Få länder i världen har så många liveaboarder som i Indonesien. Eftersom landet är oerhört stort och stora delar ligger i den så kallade koralltriangeln så är dykningen en av de största turistattraktionerna. Dykresor med liveaboard i Indonesien har vuxit enormt de sista 10 åren. Eftersom dykning erbjuds i dag i stort sett i hela landet kan det vara svårt att välja vart jag ska åka. Dykningen anses ofta vara den bästa i världen och Indonesien har nog störst variation av alla destinationer och erbjuder enligt de flesta världens bästa dykning.

Olika platser i Indonesien

Indonesien består av mer än 16.000 öar och är utspridda över 4 tidszoner även om man endast använder 3 av dem. Dykning finns över hela landet men av varierande kvalitet och det marina livet skiftar och varierar mycket. Västra delarna i Indiska Oceanen vid Sumatra i Aceh har inte alls samma marina liv som Stilla havet med Papua i öst. Reven norr om Java med 1000 islands grunda vatten i Javahavet där den asiatiska kontinentalsockeln fortfarande breder ut sig och bara når några hundra meters djup har inte alls samma mångfald som det djupa Bandahavet. Här är öarna omringade av tusentals meter djupa bottnar.

I Bandahavet finns till exempel Weberdjupet som är världens djupaste plats som inte är en djupvattensgrav. Här är över 7200 meter djupt! Vissa djur hittar du bara på ett par ställen medan andra finns i stort sett överallt. Gemensamt är dock att Indonesien kan erbjuda nästan vad som helst att uppleva på en dykresa. Det gäller bara att komma på vart jag ska åka då det sällan finns allt på samma ställe. Indonesien kan därför lätt kan besökas om och om igen utan att kännas tjatigt. Det är också varför dykresor med liveaboard i Indonesien har blivit så populärt.

Områden för dykresor med liveaboarder i Indonesien.

Liveaboarder i Indonesien kör nästan bara på en destination under perioden november – mars. Dykresor med liveaboard till Raja Ampat i östra Indonesien är det som gäller då. Det här området har haft ett uppsving efter millenieskiftet som gjort att ekonomin här faktiskt växer snabbare än i övriga landet. Mycket tack vara dykturismen och i området finns nära 100 olika liveaboards under högsäsong. Alla är av skiftande standard och storlek men gemensamt är att de har turer på mellan sju till fjorton dagar och alla erbjuder dyknig och helpension ombord.

Dykningen i Raja Ampat är fantastiskt artrik och här i västra papua har du ett paradis för makroliv. Men här finns också platser där man så gott som alltid ser valhajar och mantor vilket lockar många dykare. Hajar, olika arter av valar och delfiner är ganska vanligt och reven här är rika på marint liv och många olika arter av fisk. Raja Ampat är ett måste förr eller senare för en dykresa.

Komodo

Näst största destination och som besöks av många liveaboarder under maj till september är Komodo. Komodo National park är en del av det som kallas Nusa Tenggara. De här öarna är de som ligger öster om Java. Från Bali, via Lombok, Sumbawa, Komodo, Flores vidare österut mot Pantar, Alor och Timor. Komodo är kanske mest känt för sina “drakar” eller Komodovaraner. Världens idag största landlevande ödla och som kan väga över 70 kg och bli över tre meter lång. De här väldiga urtidsdjuren finns endast på tre öar och alla ligger här vid Komodo.

Här i Nationalparken hittar du fantastisk dykning med ofta strömt vatten. Vulkaner med svarta sandbottnar och ett rikt makroliv, väggdykning med enastående koraller, korallängar, vita sandbottnar med massor av mantor som låter sig putsas och överallt är det massor av fisk och ryggradslösa djur. Ett verkligt paradis för dig som gillar nakensnäckor eller nudingar. Även Komodo borde stå på varje dykares bucketlist för dykningen här är oerhört spektakulär och med friska korallrev. I mitt tycke faktiskt bättre dykning än Raja Ampat men det är nog en fråga om personlig smak. Även turer som går från Bali till Komodo och tillbaka finns och gör att det blir bekvämt då inga inrikesflyg krävs.

Moluckerna med Halmahera och Ambon

Mitt emellan Sulawesi och Nya Guinea ligger ögruppen Moluckerna och här växer dykningen sakta mer och mer. Liveaboarder har ofta stannat och gjort turer kring Ambon som har enastående bra dykning. Ambon är mest känt för sin makrodykning men här finns också fina rev. Ibland ser du stora fiskar och till och med stim med hammarhaj. Längre norrut ligger den stora ön Halmahera och här börjar nu fler och fler liveaboarder att röra sig för att utforska den sagolikt bra dykning som finns här. Vissa platser erbjuder väldigt bra makrodykning men det är nog mängden stor fisk som lockar och här ses ofta hajar och olika rockor.

Vattnen mellan de små öarna kanaliseras här och många platser har riktigt strömt vatten. Du bör ha erfarenhet av strömdyk för att åka på en dykresa med liveaboard till Indonesien och det är särskilt påtagligt här vid Moluckerna. Här finns också endemiska arter av epaulettehajar som man brukar kunna se på nattdyk i de grunda korallträdgårdarna. För dig som gjort dykresor med liveaboard i Indonesien tidigare men inte besökt Moluckerna är det här området helt klart värt ett besök. Det är minst lika bra som Raja Ampat och faktiskt med lägre priser på liveaboarder här. Vissa turer med liveaboarder går enkom runt Ambon och öarna här. De görs alltid i anslutning till de så kallade transition trips.

Transition trips eller turer från A till B

En typ av dykresor med Liveaboard i Indonesien som blivit allt mer populära är så kallade transition trips. Resor som genomförs för att till exempel flytta liveaboarden från Komodo till Raja Ampat. Eller från Raja Ampat till Sulawesi för att renovera båten och sen tillbaka samma sträcka. Typiska turer är Bali till Flores, Flores via Bandahavet till Ambon och sen Ambon till Raja Ampat. Sen går turerna tillbaka nästa år på våren när Komodo har sin säsong igen.

Gör du en sån här dykresa med liveaboard i Indonesien når du platser som du inte har en möjlighet att komma till om du bor i land eller på normala liveaboarder. Flera av de här platserna kan erbjuda upplevelser och dyk som är som sagor. Stora stim med hammarhajar, små öar med tusentals ormar, platser som är kända för valhajar. eller passera förbi den lilla vulkanön Gunung Api i Bandahavet som verkligen ligger mitt i ingenstans. Ön sticker upp från cirka 4000 meters djup och erbjuder en av världens bästa platser för makrodykning.

Andra turer som görs mer sporadiskt

Triton Bay

Utanför västra Papua ligger ett område som kallas för Triton Bay. Här är det ganska grunda vatten med ofta starka strömmar. Dykningen är enastående men sikten är på grund av den stora mängden näring sällan över 20 meter. Sikten begränsas ofta också av alla fisk som fyller reven här. I området ses frekvent valhajar och chanserna att se hammarhajar här när man åker hit med en liveaboard är ganska goda. Här finns också olika arter av rockor och ofta stora stim med tonfiskar. Triton Bay besöks ibland på transistion trips eller i kombination med Forgotten Islands. Här är det oerhört avlägset och endast ett fåtal liveaboarder når den här delen av den Indonesiska arkipelagen. Ett verkligt äventur.

Alor och Flores

Öarna Alor och Flores i östra delen av Nusa Tenggara är väldigt orörda miljöer och mycket artrika. Vattnen är kända för stort och smått och här finns mantor, valar, valhajar, hammarhajar, klumfisk och mycket annat stort. Korallerna är mycket välmående och i de kalla och strömma vattnen är det här ett av de kanske vackraste och mest välmående korallrev du kan hitta i världen. Artrikedomen är enorm och dykningen är väldigt varierande. Typiska turer går här för att sen gå vidare över Bandahavet och här åker man bara förbi ett par gånger om året.

Forgotten Islands

ute i bandahavet ligger en grupp öar som sällan besöks. Här är det känt för valhajar och de är vanliga här. Även stim med hammarhajar och olika revhajar ses här så gott som alltid. Makrolivet är enastående och det är lätt att glömma att hålla ögonen ut i det blå ibland. Öarna ligger mycket avlägset och besöks i regel endast under våren eller hösten då båtarna kör sina så kallade transition trips mellan de norra och de södra delarna.

Cenderawasih Bay

ligger långt österut på den norra sidan av Papua Barat. Det krävs en dags segling öster om Raja Ampat för att komma hit till en vik som heter Cenderawasih. Här är det känt för valhajar som dagligen kommer in till en ponton som ligger mitt i viken där man förvarar småfisk som fångats. Varje dag kommer valhajarna hit och försöker så gott det går att äta från fångsnäten. Männen som fiskar matar ofta valhajarna och tills nyligen var det här området helt okänt. Det låg tidigare en dykresort här i området men den fick stängas på grund av att den lokala regeringen ville ha markrättigheterna.

Endast ett fåtal turer hit och i regel med några års mellanrum körs hit. Dykningen i övrigt är inte särskilt bra. Revhajar och koraller kan ses och korallerna kan vara bra på vissa små områden. Annars är reven tyvärr mycket trasiga på grund av det utsatt läget från havets krafter och åverkan. Det är endast för att se valhajar det är värt att åka hit och turerna är dessutom ganska dyra och går över ofta 12-14 dagar. Det finns bättre lösningar och mer prisvärda för att få se valhajar, till exempel till Maldiverna.

Derawan Islands

ligger utanför Borneo och här har du väldigt bra makrodykning. Vissa platser kring Maratua Atoll lite längre söderut är också kända för stora fiskar och enorma stim med barrakudor och tonfisk. Här finns gott om haj, särskilt när det är strömt. Revhajar patrullerar så gott som alltid längs med väggarna här. Sangalaki är den första ön i det här området som erbjöd dykning och här är det vanligt med ibland hundratals mobulas. Kakaban lake med sina hundratusentals maneter är ett annat dragplåster för att åka på liveaboard hit. Endast ett fåtal båtar går hit och mer som ett komplement till andra turer. För dykresenärer som vill se, dyka eller snorkla och uppleva något nytt är det en trevlig tur.

Lembeh Straits

En i mina ögon ganska onödig tur att göra som liveaboard. Men vill man prompt vara ombord på en båt istället för att bo på en skön resort så är det ett bra alternativ. Lembeh Straits är ett sund i norra Sulawesi som är känt för sin fantastiska makrodykning. Alla dykplatser går att nå med båtar direkt från resorterna och området är inte särskilt stort. Ett fåtal liveaboarder kör de här turerna under någon vecka för att de har långväga kunder som gärna vill göra det här. Turerna sker alltid i anslutning till att man haft eller ska ha båten i docka för underhåll.

Sammanfattning när du ska boka

Dykresor med liveaboard i Indonesien blir så gott som alltid väldigt bra. Dykningen är i en klass för sig, maten är så gott som alltid bra och god. Personalen överlag alltid hjälpsam och dykguiderna enastående. För dig som gillar liveaboarder är Indonesien ett måste kanske inte bara en utan flera gånger då det finns så mycket att uppleva. För att boka din liveaboard och få värdefulla tips och undvika problem ska du boka med en researrangör som är riktigt bra på dykresor och som kan Indonesien. Det finns flera saker som kan gå fel om du har otur. Scuba Travel i Göteborg är riktigt vassa på liveaboarder i Indonesien och har stor erfarenhet av landet och dykningen här. Kontakta dem för att boka din dykresa med liveaboard till Indonesien. Det här är verkligen bra äventyr och semester.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn