Vad ska jag packa med mig när jag åker på en liveaboard resa

Packning inför en liveaboard

Packning inför en Liveaboard.

Att veta vad du ska ha med dig när du åker på en dykresa är inte alltid lätt. Packning inför en liveaboard är dock ofta lite enklare då mycket redan finns ombord. Det viktigaste att tänka på är nog att inte packa för mycket. Eftersom utrymmet ofta är rätt begränsat, dessutom är du ofta i vattnet i dykutrustning, sover i din hytt eller sitter på soldäck. Oftast behövs inte mycket kläder och du kan ju lätt tvätta kläder ombord vid behov. Du smutsar sällan ned dig då mesta tiden är ombord.

Tänk också på hur du packar. Bagagereglerna på flyg kan vara mycket varierande. Det är viktigt att du kollar med flygbolaget hur mycket du får ha med dig. Kabin- eller handbagage respektive vad du får checka in är ofta olika. Du får alltid ta med dig mer men räkna med att betala på flygplatsen för övervikt. Det är flygbolagen som bestämmer hur mycket du får ha med och vad det kostar och det varierar mycket mellan olika bolag. Ett sätt att spara vikt är att använda lätta väskor.

Många resväskor kan väga upp till sex-sju kg ibland och har du bara 20 kg att checka in så har du “förlorat” en tredjedel redan innan du börjat fylla din väska. Lätta resväskor från ett till två kg finns numera att få tag i och som är mycket tåliga och lätta att få med sig mer vikt. Ombord på en liveaboard är det ibland opraktiskt att ha en stor resväska då just platsen kan vara begränsad. Här är en lista som förslag att ta med på din liveaboardtur:

(Ett alternativ om du reser med vänner och familj är att dela på vissa saker som till exempel mediciner och första hjälpen för att minska på vikten och dela mellan er)

 

Dykutrustning

 __Stor lätt väska för incheckning, gärna med hänglås eller kodlås

__Mask och snorkel – OBS! om du har mask med korrigerade glas så rekommenderar jag att du tar med den i ditt handbagage som du har mer kontroll på. Det är ofta svårt att hitta masker med korrigerade glas, särskilt ombord på en liveaboard.

__Fenor, hälrems med reservremmar

__Boots

__Våtdräkt 3 – 5 – 7 mm

__ Rash guard

__Torrdräkt ?? – vid dykresa till kalla vatten

__Regulator – utan eller med torrdräktsslang, med västslang

__Yoke-adapter – till regulator om du har DIN-gänga – Viktigt! – De flesta båtar idag har insatser för båda typerna men INT-koppling (Yoke) är fortfarande det som är vanligast

__Dykdator – kolla batterierna

__Dator, laptop – med nätadapter, nätkabel och kamerakabel

__Dykar-ur?

__Väst, BCD, vinge, platta

__Kniv – checkas in, INTE handbagage

__Renblåsningsmunstycke? – för västslang för att underlätta rengöring av till exempel kamera och o-ringar

__Lampa – nya batterier, eller laddare

__Förstoringsglas, okrossbart – för att hitta små skojiga saker under vattnet

 

Kamerautrustning

__Kamera UV eller fodral, med blixt – kolla minneskorten och o-ringar i god tid innan du åker

__UV-hus – ta bort O-ring under resan eller omonterat (Undertrycket i ett flygplan gör att o-ringarna suger fast och det kan vara väldigt svårt att öppna)

__Blixtar – utan batterier, utan lock monterat

__Laddningsbara batterier – med minst en laddare

__Grenuttag för el – för flera samtidiga laddare, eventullt adapters

__Siliconfett – för o-ringar, kamerapackning med mera

__ Verktyg till kamera och kamerahus


Kläder:

__Handbagageväska – kolla storlek och vikt vad flygbolagen godkänner, ibland kan det vara smartast att ta kamera och hus som handbagage och personligt objekt.

__Kläder efter behov – tänk på att du inte kommer smutsa ner dig nämnvärt ombord och det är ju möjligt att tvätta så håll ned på vikten. 

 

Hygienartiklar:

Hygienartiklar och eventuella mediciner och plåster efter behov. Tänk på att alla krämer och vätskor får innehålla max 100 ml om du tar det i handbagage och ska packas i separat plastpåse

 

Mediciner och dylikt:

OBS! – Om du har receptbelagda mediciner så ta med receptet OM du skulle råka bli

av med dina mediciner av någon anledning! Gärna på engelska

Många liveaboarder är välutrustade med mediciner medan andra inte alls har mycket. Ombord på liveaboarder brukar många hjälpa varandra om det är gäller just mediciner.

 

Övrigt att ta med

__Pass, nationellt ID *

__Pengar, kreditkort

__Telefon

__Laptop

__Laddare till elartiklar

__Färdplan, program, vouchers

__Nycklar – se till att ha nycklar och koder lätt till hands om man ber dig öppna på flygplatsen

__Lämna uppgifter till anhöriga

__Dykcertifikat

__Försäkringspapper

 

* Tips är att ta med kopior på passet också eller fota och ha i telefon, det där OM…..

Vill du ha mer värdefulla tips och idéer om packning inför dykresor på en liveaboard och vad som kan vara praktiskt att tänka på så kontakta en dykresespecialist. Scuba Travel i Göteborg är duktiga och har många års personliga erfarenheter av att just åka på liveaboarder och vad som är bra att tänka på.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn