En liveaboard och dykresa till Truk Lagoon i Mikronesien, vrakdykning i världsklass
För dig som gillar att dyka på vrak så är en liveaboard och dykresa till Truk Lagoon i Mikronesien ett absolut måste. Operation Hailstone i Truk Lagoon eller Chuuk som det heter numera egentligen var ett slag under andra världskriget. Den 17-18 februari 1944 sänktes 50 skepp här och över 400 flygplan. De ligger här än idag och erbjuder världens kanske mest kända och bästa vrakdykning.
För dig som gillar historia och att dyka på vrak är Truk Lagoon helt fantastiskt. Här vilar idag många vrak från andra världskriget och djupen varierar från ytan och ned till stora djup. Ett perfekt resmål oavsett erfarenhet men för dig som är mer erfaren och gillar teknisk dykning är det så klart mer att uppleva. Förutom alla fantastiska vrak finns här också gott om marint liv och mycket haj.
Lång resa till Mikronesien
För att komma till Truk eller Chuuk så väntar en lång resa till andra sidan jorden. Mitt ute i Stilla havet och det är endast ett flygbolag som går hit. Konkurrensen är alltså inte så stor vilket medför att flygstolarna är förhållandevis dyra. Du flyger hit förslagsvis via Asien och Manila. Här kommer du att behöva minst en natt för att vara säker på att ditt bagage kommit fram. Det går att slippa den natten men det är dumt att chansa. Jag skulle hellre ta två och försöka komma ikapp med tiden också. Manila är dessutom en trevlig stad för shopping och äta god mat.
Du flyger sen via Guam till Truk Lagoon och sen vidare till din liveaboard. Det finns ett fåtal resorter och boenden här också som också erbjuder dykning. Fördelen med en liveaboard är att du kommer åt några vrak till som ligger lite mer off. Du kan också dyka i princip när du vill när båten ligger still.
Dykdags, vrak vrak vrak och lite haj
När vi väl kommit ombord installerar vi oss i rymliga hytter och sen är det genomgång av båten och allmän ordning hur dagarna kommer att se. Efter en härlig lunch först så är dyksuget stort efter en lång resa. Bara att flyga hit tar två dagar minst och sen då stopp på vägen. Vi byter om och kontrollerar utrustningen. Jag känner i kroppen redan nu att det kommer att bli ett fantastiskt dyk. Vi rullar i från vår rib och glider ned i det djupblå Stilla havet. Sikten är nog över 40 meter och den underbara känslan av viktlöshet är snabbt där igen. Dags att njuta av vraket men också det marina livet.
Alla vraken här är relativt stora och fulla med detaljer. Nästan alla vrak vi dyker på under veckan är över 100 meter långa. Det är med vördnad vi dyker här. Över 4500 japanska soldater dog i det här slaget och vid i alla fall tre av vraken finns mänskliga kvarlevor. Annat vi ser här är ammunition, bomber, boots och kläder, delar av eller hela stridsfordon, kanoner, artiklar från vardagslivet som tallrikar, glas, flaskor (vissa är fortfarande oöppnade) bestick, lampor, medicinförråd men också en stor mängd olika handeldvapen.
Tre till fyra dyk minst per dag
Under veckan så är det nästan utestlutande dykning på vrak. Vi dyker ibland innan och ibland efter frukost. Vissa gör upp till fem dyk om dagen med det beror på dykdjup och hur länge varje dyk är. I och med att alla vrak vi dyker på ligger inne i den skyddande lagun som utgör Truk är det nära till allt. Vissa dyk är magiska då båten kan släppa oss på det vrak var och en önskar. Vi gör ett dyk helt ensamma ett dyk på vraket Rio de Janeiro Maru. Ett vrak som är 140 meter långt och fullt med flaskor av saké och öl.
Marint liv
Många glömmer bort att dykningen här också erbjuder ett otroligt marint liv. Här finns gott om haj och stor fisk. Koraller och svampdjur har tagit vraken i besittning sen länge och här frodas fiskar och ryggradslösa djur. För dig som inte gillar vrak och rost så kan du ändå dyka här och få fantastisk dykning. Se vraken som artificiella rev och du får fantastisk dykning. I de här klara vattnen och många gånger grunda djupen är utsidan av vraken många gånger ett eget kapitel.
Ett av dyken gör vi nära utsidan av atollen. Vi har frågat om det går att få se mycket haj. De skjutsar ut oss till en av kanalerna som leder vatten in och ut i lagunen och här släpper de oss. Vid cirka 20 meters djup stannar vi och väntar. Snart har vi dryga dussinet av revhajar simmande i strömmen omkring oss. Grå revhajar, silvertip revhajar och blacktips. Även några örnrockor och flera giant trevallies och barrakudor simmar omkring oss under det timslånga dyket. En härlig upplevelse och bra variation till “rosten”. Det är ändå inte för det marina livet du åker hit. Du åker hit för att uppleva världens bästa tropiska vrakdykning.
Avslutning
När veckan är slut blir vi skjutsade till flygplatsen. Vi har valt att ta en avslutande natt på ön och koppla av lite och fira vår dykvecka. De flesta ska åka tillbaka hem. Några av oss ska fortsätta äventyret med ett stopp i Filippinerna och dyka vid “lillebror” till Truk Lagoon. Coron i Filippinerna är också spännande om än inte lika bra sikt, inte lika stora vrak och inte lika exotiskt. Men likväl ett otroligt koncept med en kombination av vrakdykning på två helt olika platser.
Om det inte hade varit för vraken hade Truk kanske helt fallit i glömska vid slutet av kriget. I stället är den här isolerade och ensliga delen av Stilla havet nu en av de bästa destinationerna för vrakdykning i världen. Många tycker att en resa till Truk inte räcker. De återvänder år efter år för att få uppleva de fantastiska vraken som vilar här som minnen från det förflutna.
Du kan läsa mer om alla de fantastiska vraken på Scuba Travels websida. Sveriges bästa och största dykresearrangör. Om du vill åka på en liveaboard och dykresa hit till Truk Lagoon så ska du absolut kontakta dem. De har stor erfarenhet av dykresor för både individuella dykare och små och stora grupper.