Liveaboard i Filippinerna

Liveaboard i Filippinerna

Liveaboard i Filippinerna

Filippinerna i den norra delen av den så kallade koralltriangeln är oerhört varierade både på land och under ytan. Att åka på en liveaboard i Filippinerna är ett fantastiskt äventyr. En möjlighet att uppleva en mängd olika typer av marina arter och miljöer. Åka på en liveaboard i Filippinerna går egentligen att göra året runt men vissa delar är mer begränsade eller rent av otillgängliga under delar av året.

Liveaboard i Filippinerna har egentligen aldrig riktigt slagit igenom. Det beror nog främst på att nästan alla dykplatser går att nå också från land. Den stora fördelen med att åka på en liveaboard ändå är att du får en större variation av platser och dykning under en kortare tid. Efter att ha gjort en eller ett par liveaboarder i Filippinerna kan det vara så att du hittat dina favoritplatser för dykning. Då kan du fokusera mer intensivt på dem och bo på en resort för att fördjupa dina upplevelser om just den specifika destinationen. Filippinerna går att resa till många gånger och uppleva vitt skilja miljöer och typer av dykning.

Idag finns endast ett fåtal liveaboarder i Filippinerna och de är av skiftande kvalitet och prisklass. Gemensamt för dem alla är att de flyttar sig en del beroende på säsong. Vädret i Filippinerna är lynnigt och omväxlande. Vissa delar går att besöka och dyka i året runt medan andra är oerhört ansatta av väder och vindar och bara går att besöka eller dyka i under några få månader om året eller rent av inte ens lämpar sig för dykning. Det som är spännande ändå är att dykindustrin stadigt växer i Filippinerna. Nya destinationer poppar upp och lär göra under många år framöver.

Boka liveaboard och dykning i Filippinerna med en specialist

Vill du åka på en liveaboard i Filippinerna ska du absolut boka med en specialist på dykresor och dykkryssningar. Det finns flera praktiska saker att tänka på kanske framförallt med transfers och olika boenden i anslutning till din liveaboard så för att vara säker på att det blir bra kontakta Scuba Travel i Göteborg som är mycket kunniga och har stor erfarenhet och till och med personal i Filippinerna som kan hjälpa till så att du får en bra dykresa och upplevelse.

De tre stora områdena som idag finns för dykkryssningar i Filippinerna. De centrala delarna som kallas Visayas, den långsträckta ön Palawan i väst med Suluhavet och vattnen kring Sibuyan Sea. Det här området nås via sunden vid Masbate, Ticao i öst, Verde Island i väst och Tablas / Romblon i söder.

Liveaboard kryssning i Visayas

Visayas i de centrala delarna av Filippinerna är en fantastisk region med en enorm variation av dykning och mycket rik på marint liv. Här ses allt från millimeterstora räkor och nudingar till bjässar som valhaj, mantor, delfiner och hajar och rent av blåvalar, späckhuggare och hammarhajar med mera ses här titt som tätt. Öarna Negros, Cebu, Bohol och Leyte är de stora och mest kända delarna där dykning är stort och populärt. Mest kända är kanske mer specifikt platser som Malapascua, Moalboal, Mactan, Cabilao, Balicasag, Panglao och Alona Beach. Tillsammans med Anda, Apo Island, Oslob och Camiguin Island är det här alla platser som besöks och uppskattas av dykare från hela världen.

Malapascua och Moalboal

Malapascua är vida känt som en av världens bästa platser för att se och dyka med den mycket skygga rävhajen eller thresher shark men här finns andra stora djur och ett fantastiskt makroliv. Ön är liten och väldigt populär bland dykare och backpackers. Här stannar alla liveaboarder i regel minst en dag och särskilt för att kunna uppleva rävhaj. Under ett par månader finns här också möjlighet att få dyka med hammarhaj. Moalboal är en av de första stora dykdestinationerna i Filippinerna och här kan allt från valhajar, delfiner, mantor, örnrockor till de gigantiska stimmen av sardiner ses. Dykningen är klassiskt väggdykning och här växer också sakta upp mer och mer svartvattendykning upp. Dykning på natten utan referenser är mer och mer populärt. Särskilt bland fotografer och här är det 6-700 meter djupt i sundet mellan Cebu och Negros.

Cebu och Boholhavet

Mactan Island utanför Cebu stad, bara några kilometer från den internationella flygplatser bjuder på förvånansvärt fina korallrev och här är perfekt för familjer att bo och flera liveaboarder startar och slutar här. Utanför den väldigt vackra ön Bohol ligger Cabilao som bjuder på väggdykning av hög klass och gott om fisk. Här finns också fina grunda bottnar som passar för nybörjare där man ofta ser sjöhästar, frogfish och olika nudingar.

Lite längre söderut ligger Alona beach på den lilla ön Panglao som numera har en internationell flygplats. Här är dykningen stor men det är nog de mindre öarna Balicasag och Pamliacan som har den bästa dykningen. Det är dock ett självklart stopp på vägen för en liveaboard i Filippinerna här i Visayas. Men det är OM det finns platser, Balicasag har starkt begränsat med dykare per dag och måste bokas i förväg. Här hittar du dramatiska väggar där det ofta är stora stim med tonfisk och gott om sköldpaddor. Här finns också mycket annan fisk och för det mesta revhajar som patrullerar längs väggarna.

Den lilla men vackra ön Camiguin straxt norr om Filippinernas näst största ö Mindanao besöks tyvärr inte så ofta men har fantastiska korallrev och väggar och ett rikt marint liv. Här ser man nästan alltid delfiner på ytan och ibland större valar som passerar i Boholhavet. Reven här sjuder av liv och sikten är ofta mycket bra.

Apo Island och Dauin

Mest känt i Visayas är nog ändå den lilla ön Apo Island i Dauin som är känt för sina fina rev och massor av sköldpaddor. Hit kommer turister från hela världen på besök med båtar från Dauin för att snorkla och dyka. Här kan man med god tur få se hammarhaj och rävhaj men det krävs tur och ganska djupa dyk. Annars är ön perfekt för nybörjare som kan se mängder med fisk och som sagt ofta mängder av sköldpaddor.

Dykningen i Dauin är annars mest känd för sitt fantastiska makroliv. Det är idag en av de populäraste destinationerna för dykare i hela Filippinerna. När du åker på en liveaboard här så stannar man ofta till och gör ett par dyk eller en dag och har du otur så kanske man inte ser så jättemycket. Det gäller att komma till någon av de bättre platserna och de skiftar ständigt från vecka till vecka. Annars hittar du här olika typer av nudingar, kräftdjur och ofta olika sjöhästar och bläckfiskar. Trots resorter och liveaboarder upplever du aldrig att det är trångt eller turistigt här.

Valhajar i Oslob

Minst lika känt som Dauin är nog Oslob vid södra spetsen av Cebu som garanterar möten med valhajar. Här är det för att vara tydlig väldigt turistigt!, på gränsen till det extrema faktiskt och tyvärr. Det är väldigt tillrättalagt och man matar valhajarna för att de ska komma hit och vara kvar så att alla kan se dem. En bra dag är det kanske bara 30-50 personer här. Allt från dykare till snorklare medan det andra dagar kan vara upp till 2-300 personer samtidigt från resorter, liveaboarder eller från land. Men valhajarna är här och du kan garanterat dyka eller snorkla med dem. Vissa regler gäller för det här. För dig som absolut vill se valhaj är det här en kul upplevelse. De flesta liveaboarder stannar till här för ett dyk.

Mindre känt i Visayas är Anda som ibland besöks av liveaboarder. Här vid ön Bohols sydöstra kust är det väldigt varierad dykning. Här kan du hitta arter som inte finns på så många andra ställen. Bland annat den lilla leopardräkan som lever tillsammans med en speciell anemon. Men här finns också bjässar med både valhajar och blåval som faktiskt passerar ibland. Här finns också gott om sköldpaddor, vackra korallrev och det är ännu inte så stort med dykning just här.

Liveaboard till Tubbataha Reef

Under några få månader om året har du möjlighet att uppleva den här fantastiska platsen. Tubbataha reef är idag klassat som ett världsarv av UNESCO. Mitt i Suluhavet ligger de här reven som är i yppersta världsklass. Få platser i världen finns där du kan uppleva sex-sju arter av haj på ett och samma dyk men här kan det faktiskt hända. För att komma hit krävs det dels att du bokar i mycket god tid. Det är så gott som alltid fullbokat på de fåtal liveaboarder som går hit till Tubbataha och oftast flera år innan. Därför ska du gå genom en dykresespecialist för att få den möjligheten. De har ofta eller ibland platser bokade på de här turerna och de vet hur du måste resa för att undvika problem. Du kommer behöva till exempel anslutningar mellan flyg och du behöver extra övernattningar.

Ibland finns enstaka platser på någon båt. Då det ofta är större grupper som bokar hela eller nästan hela liveaboarderna här så riskerar du dock att hamna helt utanför ett stort sällskap. Det kan bli tufft och tråkigt ibland med vissa nationaliteter när man är helt utanför och inte förstår vad som sägs och om de planerar saker du inte själv vill göra. När du reser hit går båten över natten och när du kommer fram är du mitt ute på Suluhavet. Eftersom den här delen av Filippinerna ofta har mycket blåsiga förhållanden och ligger så avlägset är det bra om du har bra fötter för sjön. Var beredd på att det kan gunga rejält ibland.

Många arter av haj finns här

Belöningen du får när du väl kommit hit efter en lång resa från Skandinavien är dock väl värt resan. Här har du fantastisk sikt och massor av fisk och branta klippväggar som är täckta av olika koraller och svampdjur. Ute i det blå eller direkt ovanpå topprevet kan du se stora stim med fisk och massor av hajar ses här regelbundet eller alltid. Vitspetsad revhaj och grå revhaj går nästan 13 på dussinet av. Här är också goda möjligheter att bli omsluten av gigantiska stim av barrakudor eller tonfisk. Här patrulleras reven av hammahajar, tigerhajar, rävhaj, valhajar, silvertips, sköterskehaj, örnrockor, mantor och till och med sågfisk och gitarrhaj ses här ibland.

För dig som vill ha något riktigt extraordinärt så åker du på någon av de turer som startar eller avslutar säsongen här i Tubbataha reefs. Du kommer då också att åka tillbaka eller från de mer centrala delarna av Filippinerna antigen från norr och Mindoro eller längre söderut med Cebu. Kanske passerar du förbi Apo reefs eller Cagayancillo på vägen då och upplever mer fantastisk dykning på vägen. Du får dessutom flera dagar ombord på de här härliga turerna.

Liveaboard i Sibuyan Sea

En riktigt spännande liveaboardtur som tillkommit nyligen i Filippinerna är liveaboarder som startar i Anilao och går genom Sibuyan Sea. Här passerar du genom Verde Island passage, ner mot öarna kring Romblon, Masbate och Ticao och kanske ända ner till Södra Leyte och kliver av i Surigao på nordöstra Mindanao. Verde Island i sundet mellan huvudön Luzon och Mindoro. Ön är känd för dykning omkring Puerto Galera och också för stor artrikedom, frodiga koraller och ett rikt makroliv. Här finns även vissa arter av haj och ofta sköldpaddor, frogfish, ghost pipefish, bläckfiskar och stim med tonfisk och barrakudor. Ticao pass är känt för strömt vatten och sina stora samlingar av mantor. Vissa dyk kan bli rätt tråkiga om inte mantorna är på plats men är de där är det fantastisk dykning här. Här finns även ganska mycket makroliv att upptäcka.

Romblon province – märkliga nudingars paradis

I de mer centrala delarna av Sibuyan sea ligger provinsen Romblon. Det är nära det mest kända turistmålet i Filippinerna, Boracay, men här finns en helt annan skatt att upptäcka. Här hittar du arter av nudingar som du knappt ser någon annanstans. Inklusive flera arter av spöknudingar. Släktet Melibe innefattar flera mycket mycket märkliga arter. Några av dem anses vara bland de mest spännande man kan uppleva som dykare. Här finns även flera arter av fjärilsnudingar och många många andra märkliga arter som du sällan ser på andra platser. Till det fina vatten med bra sikt, mycket friska och fina koraller, pygmesjöhästar, olika kräftdjur och också massor av fisk.

Romblon med öarna Tablas, Romlon och Sibuyan är en provins som kommer att växa mycket på grund av sitt märkliga marina liv som går att hitta här. Det lättaste sättet att uppleva dykningen här är helt klart med en liveaboard. Det är annars lite avigt att ta sig till annars med flyg eller färja. Här finns också flera vackra stränder. Helt säkert kommer du vilja gå iland vid Bon Bon beach och ta några bilder.

Liveaboard i Coron och Apo Reef

Det sista stora området som man idag kör liveaboarder i i Filippinerna är de norra delarna av Suluhavet. Egentligen samma område som Tubbataha reefs men mycket längre norrut. Ön Coron i norra delen av Palawan är mest känt i dykarkretsar för sina mäktiga vrak från andra världskriget. Här hittar du en minivariant av det mer kända Truk Lagoon i Stilla havet men dykningen är minst lika spännande. De japanska fartygen som sänktes här i september 1944 vilar idag i och omkring Coron Bay. Ibland kör man liveaboarder hit och ofta som ett startskott eller avslutning på dyksäsongen för Tubbataha reefs som lockar fler dykare.

Coron erbjuder även annan mer traditionell dykningn men det är vraken som är det stora dragplåstret. Du kan även bo här på land och uppleva Coron Island som är en trevlig ö för semester med mycket att se och göra. I kombination med vraken i Coron brukar man även dyka vid Apo Reefs straxt väster om Mindoro. De här reven är en miniatyr av Tubbataha reefs. Inte lika bra sikt men när dykningen är som bäst här är den verkligen fantastisk. Gott om hajar och rockar, stora stim med fisk och fantastiska korallträdgårdar och makalösa dropoffs. Här ser man ofta hammarhaj och som kan komma i hundratals ibland. Även tigerhaj och rävhaj ses här ibland.

Boka dykresan i tid och boka med en arrangör av dykresor

Dykresor med de här liveaboardturerna körs bara några få gånger per år och mer som ett komplement till de mer efterfrågade turerna som går till de verkligt stora dragplåstren och erbjuder den bästa av dykningen i Filippinerna. För dig som vill uppleva Filippinerna med en liveaboard är det verkligen ett underbart sätt att få se olika delar av landet och olika typer av dykning. Som tidigare nämnts så är många av dykplatserna desamma som du kan nå med landbaserad dykning från en dykresort. Många av de bästa kommer du dock endast till med en liveaboard och bekvämligheten att slippa packa, checka in bagage, flyga eller ha timslånga transfers är helt klart en stor fördel att få se olika platser.

Du kommer inte bli besviken på dykningen i Filippinerna men boka din liveaboard med Scuba Travel i Göteborg så du slipper överraskningar och boka i tid. Det är ofta fullt på liveaboarderna i Filippinerna långt framåt i tiden. Transporter med båt, flyg och till lands samt hotellnätter kan behövas och det är inte alltid helt lätt att veta hur de ska bokas och vad du ska tänka på.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn