Liveaboard i Saudiarabien

Liveaboard i Saudiarabien, Farasan Banks

Liveaboard i Saudiarabien Farasan Banks – dykning i Röda havet.

En oförglömlig upplevelse med Liveaboard och dykning i Saudiarabien till Farasan Banks i Röda havet. Häng med på en dykresa och liveaboard till Saudi och ett område som ännu inte upplevts av många.

Introduktion till Liveaboard i Röda Havet

Att dyka i Röda havet från en liveaboard är en fantastisk upplevelse. Du kan bo på båten och upptäcka flera underbara dykställen. Det är en bekväm och spännande väg att se rev som är fulla av liv.

Vad är en liveaboard

En liveaboard är en båt där dykare bor och reser till olika dykplatser. Beroende på färdplan kan du dyka när som helst på dagen utan att man behöver ta sig tillbaka till land. Det är perfekt för dig som älskar att dyka och som vill ha allt på ett ställe.

Fördelar med att välja en liveaboard

Anledning att välja en liveaboard ökar din dykupplevelse på flera sätt:

  • Du når enkelt exotiska dykställen.
  • Din dyktid blir i regel längre eftersom du alltid är nära vatten och kan dyka oftare.
  • Du njuter av lyxiga faciliteter ombord på din båten.
  • Du kan upptäcka och uppleva mer orörda rev och deras unika marina liv då du når platser som inte nås av båtar som startar i land.

 Populära destinationer för liveaboarder i Röda havet

Röda havet lockar med överlägsna dykresor. Eftersom de ligger så nära oss i Europa är det lått att förstå att månda dykare väljer dykning i Röda havet i första hand.
Några av många kända destinationer inkluderar:

  • Farasan Banks – unika i det närmaste orörda rev och omtalat för sin biologiska rikedom.
  • Brother Islands – En av Egyptens populäraste och mest omtalade rev med sina unika dykplatser.
  • St. Johns – Södra Egyptens fantastiska dykmål som är ett paradis för korallälskare.

De här platserna är verkliga drömresemål för dykare från hela världen och just dykning i Saudiarabien kommer att bli något verkligt extra.

Farasan Banks: En dold pärla

Farasan Banks är en spännande plats för dykning i Saudiarabiens röda hav. Det är känt för sin vackra natur och rika djurliv. Farasan Island som ligger långt söderut är ett marint reservat men det här är ett område som sträcker sig långt utom själva marinreservatet. Få eller inga liveaboarder idag går så långt söderut pga avstånden. Dykningen är dock enastående även utanför själva marinparken.

Geografiskt läge

Farasan banks som hela området kallas når du enklast från Al-Lith. Hamnstaden ligger några timmars bilfärd söder om staden Jeddah och det här är redan och kommer att bli en populär plats för dykare världen över. Det är idealiskt för dem som älskar naturskön dykning och vill se orörda korallrev. Själva Farasan Island som ligger i den södra delen av de här unika området med sandbankar, öar och rev når du inte i dag med liveaboard. Dessutom gör närheten till Yemen att själva marinparken inte besöks idag.

Vad som gör Farasan Banks unik

Farasan Banks är unikt för sina många fiskarter och mängder av stor fisk, framförallt hajar. De lever vid de och frodas vid de här vackra korallreven och dramatiska väggarna som kännetecknar hela området. Dykare älskar den fantastiska sikten och de underbara färgerna under vattnet och att få uppleva stim med hammarhaj eller silkeshajar är en fantastisk känsla. När du hänger vid väggen på dryga 30 meters djup och ett stort stim med hammarhaj sakta glider förbi dig ett drygt 20-tal meter ut i det blå är det som att tiden stannar.

Dykupplevelser vid Farasan Banks

Farasan Banks lockar dykentusiaster med sin vackra natur och rika djurliv. Det är en unik plats som erbjuder fantastiska dykupplevelser. Här kan du utforska färgglada korallrev och se många olika marina djur. Farasan Banks är också perfekt för hajdykning. Du kan möta hajar som revhajar, silkeshajar och hammarhajar. Valhajar och andra större arter passerar regelbundet också. Rävhaj, Årfenhaj och Tigerhaj är några av de större arter som du kan få se och uppleva. Det här är verkligen ett paradis för hajar och att dyka med dem är nära en helt oförglömlig upplevelse.

Vid Farasan Banks finns mer än bara hajar. Du kan se örnrockor och mantor, samt färgglada fiskar och sköldpaddor. Du ser mängder av marint liv mest hela tiden. Hajarna patrullerar ute i det blå och längs med de vackert färgade reven kryllar det med mindre fiskar och ryggradslösa djur. Svampdjur och solfjäderskoraller eller gorgoner skapar dramatiska djup och kontraster. Längs med väggarna driver du med strömmen och spanar ut i det blå. De flesta dyken är relativt djupa, ofta 25-30 meter eller mer och det är mer eller mindre strömt mest hela tiden. Dykning i Saudiarabien är nog för dig som har lite mer erfarenhet och inget för nybörjare, särskilt med tanke på djupen.

Vissa dagar ser vi mängder med rockor. Örnrockor i stora grupper, stora mantor seglar över reven eller ute i det blå. Flera olika arter och storlekar av stingrockor antingen vilar på botten eller glider sakta över reven och överallt sjuder reven av marint liv. De underbara Anthiasfiskarna gör att hela havet känns som det andas och pulserar. Stim med snappers och fjärilsfiskar rör sig sakta över redan i jakt på föda och här och där glider sköldpaddor förbi.

Verkligt mäktiga möten

Ett par dagar har vi tur och får se valhaj passera ovanför oss. Vissa tider på året ska de vara vanliga att se här vid Farasan Banks och kan ses i dussintals. Den mesta av tiden lyser de med sin frånvaro men när och var som helst kan de här superbjässarna på 10-14 meter komma glidande bara en bit ifrån dig. Ett verkligt mäktigt möte. På avstånd ser vi en dag också en stor tigerhaj och vi har tur att få se flera rävhajar nere på lite större djup. De här sagolikt vackra hajarna med sin långa stjärt som de använder för att “piska” eller bedöva sina byten och sina stora vackra ögon är tyvärr en allt mer sällsynt syn. Det är ändå skönt på något sätt att få veta att de faktiskt finns här fortfarande och kan erbjuda möten för dig som gillar att dyka.

En av dagarna, tidigt en morgon på vårt första dyk får vi se en segelfisk. De här märkliga snabbsimmarna med sina långa spjut är en fröjd att se men det går tyvärr ofta väldigt fort och vips är de borta ute i det blå. Stim med barrakudor passerar ute i det blå och de här vackra fiskarna skimrar i ljuset från morgonsolen och ger en helt underbar kick innan det är dags att gå upp.

 

Förbereda sig för en dykresa till Saudiarabien

Att svänga ihop för en dykresa till Saudiarabien betyder en hel del förarbete. Du behöver både reseförberedelser och bra dykutrustning. Jag rekommenderar att kontakta en specialist som faktiskt har varit där på plats. Scuba Travel i Göteborg är nordens ledande organisatör av dykresor och vet hur det fungerar. Kontakta dem direkt så sätter de ihop en bra resa med dykning och liveaboard. Visum krävs för att resa till Saudiarabien. Sök det i god tid, Ett par månader innan är vettigt men absolut senast två veckor innan din avresa. Utöver visumkrav behöver du  en bra försäkring. Värt att notera är att den närmaste tryckkammaren finns i Jeddah. Jeddah ligger cirka tio timmar bort med båt från Farasan Banks. Du kan inte gå av båten och få en snabb transfer i ett sånt läge utan båten måste gå tillbaka enligt lag.

Liveaboard och bekvämligheter

Att åka på en dykresa med liveaboard till Saudiarabien för att dyka vid Farasan Banks ger dig chansen att utforska och uppleva ännu orörda delar av Röda havet. Det ger även möjligheten att njuta av högklassig komfort ombord. Scuba Travel jobbar med alla liveaboarder som opererar i Saudiarabien för närvarande.

Liveaboards erbjuder i regel hytter med egna badrum och bekväma sängar. Plats för att packa upp dina kläder och de mest väsentliga finns i regel. För dig som reser med kamerautrustning erbjuds numera i regel dedikerade utrymmen för kameravård och laddning. Du kan se fram emot att äta bra mat, ibland fantastiska gourmetmåltider i eleganta och bekväma matsalar.
Din dykutrustning är alltid tillgänglig och duktiga dykguider står redo för att hjälpa till och ge tips om dykplatsen och allmän säkerhet till varje dyk. Vilken båt du än väljer, väntar en minnesvärd och avkopplande semester på Farasan Banks. Det här är en dykresa som få ännu har gjort så passa på att boka med Scuba Travel i Göteborg innan det blir storskalig turism även hit. De vet andra saker som kan vara värt att känna till också för din liveaboard och dykresa till Saudiarabien och Farasan Banks.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn