Dykresa och Liveaboard till Socorro i Mexiko

Liveaboard och dykresa Socorro i Mexiko

En liveaboard och dykresa till Socorro i Mexiko

Ett verkligt äventyr och en underbar upplevelse för dig som gillar öppet hav, fantastisk dykning med stora djur och att komma till en plats som är väldigt lång från fastlandet. En liveaboard och dykresa till Socorro i Mexiko eller Islas de Revillagegedo erbjuder  detta. En av världens bästa platser för en liveaboard och bland världens bästa dykning

Vi åker till sydspetsen av den kaliforniska halvön Baja California, längst söderut till staden Cabo san Lucas. Här vid spetsen av den här väldiga ökenartade halvön med Stilla havet i väster och Sea of Cortez till öster växer turismen allt mer. Staden är ett paradis för turister som söker sol, bad, stränder, party och nattliv. Men här finns också dykning som också ökar och tillsammans med valskådning och turer ut i öknen gör det att allt fler medvetna om den fantastiska naturen som finns här.

Efter ett par nätter på hotell i Cabo där vi mest tagit det lugnt och njutit av det myllrande livet i båthamnen så är det dags att ge sig av. Vi blir upphämtade vid hotellet och man tar oss till vår liveaboard. Väl medvetna om att resan ut till Socorro är lååång, dryga tretiio timmar är normalt men kan bero lite på strömmar och vindar.  Solen skiner på de goda och vi tuffar sakta ut från hamnen och snart är vi ute på öppet hav.

Delfiner och späckhuggare ledsagar oss

Efter några timmar ser vi knappt land och istället kan vi börja njuta av delfiner som sällskapar oss vid bogen. Allt till muntra miner och glada rop så klart. Det är helt fantastiskt hur de här underbara djuren kan muntra upp vilken surgök som helst. Efter ytterligare några timmar på soldäck och i salongen så ropar någon “killer whales” – späckhuggare!

Aldrig någonsin har väl 26 personer studsat upp så snabbt och snart hänger alla och lika många kameror över relingen och tittar på de här väldigt delfinerna som de faktiskt är när de följer oss mot solnedgången. En fantastisk avslutning på däck och sen är det middag och sova. I morgon är det beräknat att vi ska komma fram på morgonen. Det är lätt att somna till det brummande motorerna och den lätta rullningen ute på havet och snart drömmer jag om stora mantor, hajar, valar och delfiner.

Vaknar upp och vi är framme

Nästa morgon vaknar vi upp och vi är i stort sett framme vid Socorro, bara trettio minuter bort säger besättningen. Vi njuter av en stadig och god frukost och sköljer ner med några baljor kaffe för att vakna till. Det känns lite overkligt att vara här och jag får nypa mig själv för att fatta att jag är vid det här fantastiskt omtalade dykmålet. En liveaboard och dykresa till Socorro är något jag planerat länge och jag har inte varit i Mexiko på hur många år som helst men då på andra sidan i Karibien.

Vi har en säkerhets- och dykgenomgång och snart byter vi om och blir skjutsade ut till vår igångsplats. Vattnet är klarblått och sikten är fantastisk. När jag rullat i ser jag minst 5 kilometer känns det som och direkt är det action. Några revhajar en bit nedanför mig simmar längs klippväggen och överallt är det massor av fisk. Vi går ner en bit och snart är vi omgivna av fisk. Läppfiskar, tryckarfiskar, kejsarfiskar, stim med grunts och tonfisk.

Vi ser också färgglada sjöstjärnor, sjöborrar och en del bläckfisk. Trots att de är här så noterar jag dem knappt för efter några minuter så har vi redan sett delfiner, mantor och örnrockor. Vattnet ljuder av rop från delfiner och valar och huvudet far runt mest hela tiden för att inte missa något. Helt makalöst och helt plötsligt har tiden runnit ut och det är dags att gå upp efter ett första dyk som gav mersmak.

Lunch och mer dykning.

Ett snabbt ombyte och sen en delikat lunch med alldeles för mycket mat så är jag redo att sova lite men då det är dags att dyka igen så blir det att byta om igen och snart sitter jag i min våtdräkt och väntar på att rulla i det bottenlösa havet och njuta igen. Det är lite strömt i vattnet men vi glider sakta ned och glider med strömmen. Det här dyket bjuder på ett lika stort överflöd av fisk men också revhajar och massor av rockor.

Cowrays, örnrockor och en stor manta ute i det blå. Vi får också leka med sjölejon och återigen hörs ljudet av delfiner eka genom vattnet. När vi kommer upp till säkerhetsstoppet är det fler sjölejon och ett par stora sköldpaddor som sällskapar oss. Hela tiden har vi det marina livet tätt tätt inpå oss och de nyfikna gula fjärilsfiskarna kommer till och med fram och putsar mig lite. De är också kända för att putsa de väldiga mantorna här.

Vi gör senare ett tredje dyk på eftermiddagen och det är ganska likt de andra två. Rockor, mantor, sjölejon och revhajar i massor. Hela tiden omgivna av klart vatten med till synes ändlös sikt och ljudet av marint liv, vågor och någon som ropar i regulatorn eller en tank-banger. Magisk dykning igen men tyvärr även det här dyker har ett slut. Vi pallrar oss motvilligt upp i båten och förbereder oss för middag och sen dyksvkaller och genomgång av morgondagen.

Dags för stora hajar

En dykresa och liveaboard till Socorro i Mexiko utan mantor är ingen dykresa. Även hammarhajar eller andra stora hajar tycker jag ska ingå. Nästa morgon efter en återigen allt för stadig frukost är det dags. Under våra dyk den här dagen och de nästkommande så är vi mest hela tiden omgivna av stort marint liv. Vi har ynnesten att få se ett stort stim med hammarhaj tidigt en morgon och vi kommer bara några meter ifrån dem. Det kommer att upprepa sig under ytterligare några tillfällen under veckan.

Ett dyk har vi en tigerhaj som glider över klipporna och under veckan får vi se valhajar, mantor, mantor, mantor och ännu fler mantor. Några valhajar och på några dyk kommer en stor grupp med delfiner och viner förbi oss. De är borta på någon minut men vi har tur och de kommer tillbaka. Vi har tur att få många flera minuter med dem idag och under veckan.

Uppe vid ytan ser vi flera gånger silkeshajar  och de är lite väl nyfikna några gånger men det är häftigt att ha dem så nära så man får putta iväg dem. Ytterligare några stora hajar visar sig under veckan, galapagoshajar är vanliga och silvertips är ganska vanliga på några av dykplatserna. Tyvärr får vi inte se årfenshaj någon gång eller oceanic whitetip som den kallas på engelska.

Veckan närmar sig slutet

Veckan går mot sitt slut. Kroppen är ganska mör efter veckan till havs och intensiv dykning. Magen har lagt på sig minst ett par kilo men lyckan av att ha fått uppleva den här fantastiska platsen med intensiv action av främst mantor men med alla de andra hajarna, delfinerna och rockorna så är det svårt att slå.

Socorro och de små öarna här ligger så ensligt så det blir som en magnet för stort marint liv. Likt minst lika kända platser som Galapagos, Cocos Island och Malpelo så är det här ett verklig mecka för dig som älskar stora djur. Det som skiljer Socorro måste jag ändå säga är mantorna och sen att allt är så koncentrerat. Lite som Cocos Island. Jag tycker personligen Galapagos var bättre som upplevelse totalt, det var mer att se men det är svårt att jämföra.

Det är båda två platser som är väl värda att besöka. En dykresa och liveaboard till Socorro i Mexiko är en drömresa för dig som gillar intensiv dykning. Ett måste någon gång i livet. Det  är inte många liveaboarder som går hit ännu. Men det ökar med någon liveaboard varje år och ändå är det svårt att få platser. Båtarna är ofta fulla flera år i förväg så det krävs lite planering.

Ska du åka hit är det mycket att tänka på. Kontakta Scuba Travel i Göteborg och boka genom dem. De är en av få dykresearrangörer som har erfarenhet av det här området och hur ett bra upplägg kan se ut. De ordnar hela din resa med flyg, boende och transfer i paket tillsammans med din liveaboard. Du kan kontakta Scuba Travel direkt här.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn