Vad är en liveaboard

Vad är en liveaboard

Vad är en liveaboard ?

En liveaboard är som det låter en båt som är modifierad för att låta folk bo ombord. Från engelskans (live + aboard). Ett koncept som är mycket populärt bland dykare över hela världen och som därför vuxit till en jätteindustri. Vad är en liveaboard, jo istället för att du åker ut på dagsturer med en båt och dyker på dagen och sen åker tillbaka för att bo på land på ett hotell eller en resort så bor du helt enkelt ombord på en båt. En båt som är specialdesignad just för att bo och dyka ombord.


Hur ser det ut ombord?

En normal dykbåt eller liveaboard tar i regel mellan 12-26 personer totalt men det finns båtar med såväl färre som fler platser. Ombord finns flera hytter som oftast är av dubbelrumskaraktär med antingen två enkelsängar eller en dubbelsäng eller ibland våningssängar. Det handlar mest om vilken standard båten håller och hur mycket plats man har att sprida ut boendet på. Ibland erbjuds också enkelhytt, trippel- eller fyrbäddshytter. Tänk på hur mycket du packar är ett tips.

Rummen har oftast egen toalett och dusch men även där kan det skilja sig åt och gemensamma utrymmen erbjuds istället.

En restaurang/salongdel är vanligt där du äter eller kopplar av mellan dyken. Beroende på standard på din liveaboard så kan salongen vara liten och fokusera i huvudsak på måltider. Den kan också vara i det närmaste gigantisk med stora bord för måltider, soffor för avkoppling, TV, musikanläggningar, bar, bibliotek med mera för att erbjuda maximalt med komfort och avkoppling. 

Många liveaboarder har soldäck och det kan vara allt mellan ett litet till flera stycken. Ofta nyttjas toppdäck till just detta och ibland har man till och med jacuzzi och solstolar, soffor, bar och annat för att lyxa till de. Ibland är det just bara ett toppdäck där du lägger ut din handduk för att vila och sola på.


Om dykningen

Gemansamt för nästan alla liveaboarder är att de har ett dykdäck. Ett utrymme där du och alla förvarar sin dykutrustning och byter om inför och efter dyk. Här brukar det finnas bord för kameror, hyllor eller korgar för utrustning, hängare för dräkter och alla dykflaskor och vikter finns här ombord på båten. En kompressor som kan fylla alla flaskor. Sen beroende på liveaboardens design och hur dykningen är upplagd så kan man dyka direkt från båten eller så har man så kallade tendrar, ribs eller små följebåtar. Du kliver i och ur dessa för att enklare och snabbare ska kunna ta dig till dykplatsen och komma upp igen.

Fördelen med dessa mindre båtar är att de snabbt kan ta sig till dig och din buddy var än ni kommer upp efter dyket och sen ta er till själva liveaboarden igen. I till exempel Maldiverna är det vanligt att man har en så kallad dykdoni, en följebåt där all dykutrustning förvaras och kompressorn finns för att spara utrymme på liveaboarden och slippa ljudet från kompressorn när man fyller tankarna.

Var och när finns liveaboarder?

Liveaboarder finns i alla tänkbara storlekar, designer och finns på alla “stora dykdestinationer”. En normal liveaboard går under sju till 12 dagar men ibland erbjuds lite kortare turer och ibland lite längre. Ombord finns personal som innebär allt från kapten, personer som lagar mat, städpersonal, dykledare, båtförare med mera som ska göra det så likt ett boende på hotell eller resort som möjligt så du kan fokusera på avkoppling och dykning. Vissa liveaboarder går samma rutt vecka efter vecka nästan året runt. Andra flyttar och byter rutt och område beroende på väder, vindar, marint liv. Ibland även beroende på önskemål från större grupper. Men då är det frågan om så kallad helcharter, dvs man bokar hela båten. Under några veckor varje år brukar de flesta båtar tas upp på land för renovering och underhåll.

 

Vem är en liveaboard till för?

Ett vanligt missförstånd är att många tror att en liveaboard bara är för erfarna dykare men så är det inte. Det finns tvärtom många liveaboarder som erbjuder turer som passar också nybörjare och många erbjuder till och med nybörjarkurser ombord där du kan ta dykcertifikat och lära dyk dyka. Dessa är till och med långt fler än de liveaboarder som lämpar sig bättre för lite mer erfarna dykare.

Vissa liveaboarder har krav eller rekommendationer på viss erfaranhet men de är få. Då det oftast handlar om att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av din dykning. Även att dykguiderna ska kunna hjälpa alla och inte behövs fokusera på en eller ett fåtal dykare. Då de som inte har så mycket erfarenhet kanske kräver mer uppmärksamhet på just dessa turer.

En riktigt bra liveaboardexpert i Sverige är Scuba Travel i Göteborg som erbjuder olika turer och dykresor i en rad olika länder och där kan du också själv gå in och söka och se när och var det finns platser direkt på deras hemsida. De kan boka hela semestern och dykresan åt dig, flyg, liveaboard, transfers. Men också förlängningar med landprogram, boenden på hotell eller resorter både efter eller före din liveaboard.

För dig som vill dyka mycket och få uppleva många olika platser under din dykresa, träffa likasinnade och umgås med dykare är en liveaboard ett verkligt bra alternativ. Hoppas det här förklarar frågan -Vad är en liveaboard?

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn